Säännöllinen huolto pidentää polkupyörän käyttöikää – katso ohjeet

Jos pyörä on kesällä suosikkimenopelisi, siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Näistä huoltotoimenpiteistä selviytyy myös sunnuntaiajelija.

Puhdista pyöräsi säännöllisesti ja huolehdi ketjujen öljyämisestä ja renkaiden kunnollisesta ilmanpaineesta. Näin se sujuu:

Pese

Pyörä kannattaa pestä heti jokaisen kuralenkin jälkeen, ettei lika jumitu runkoon. Pesun yhteydessä kannattaa tunnustella, että pyörän runko ja muut osat ovat jämäkkiä ja ehjiä.

Pesussa voi suosia astianpesuainetta ja etu- ja takarattaat saa puhdistaa rasvaa irrottavalla pesuaineella. Huuhtele pyörä lopuksi huolella, mutta älä missään nimessä käytä painepesuria. Se saattaa päästää vettä laakereiden herkkiin paikkoihin ja aiheuttaa tuhoa.

Öljyä ja ilmaa

Voitele jarrut, vaihteet, laakeristot, polkimet, pyörät, ketjut, lukko ja vaijerit välittömästä pesun jälkeen. Kun öljyät ketjuja, ruiskuta öljyä ketjujen sisäpinnalle ja pyöritä kampia, jotta saat öljyn tasaisesti joka paikkaan.

Jalkapumppu on jokaisen pyöräilijän paras kaveri. Renkaat saa kätevästi ilmattua sen avulla. Ilmanpaine kannattaakin tarkistaa ennen jokaista lenkkiä puristamalla rengasta sormin. Sormituntuma saa olla napakka.

Tarkkaile myös renkaiden kulumista. Niissä ei saa olla halkeamia.

Kiristä lopuksi ruuvit ja mutterit. Käytä avuksi vaseliinia, joka ehkäisee ruostumista ja helpottaa tarpeen tullen irrottamista.

Luota ammattilaiseen

Huolellisesta hoidosta huolimatta pyörä kannattaa käyttää ammattilaisella vuosi- tai kilometrihuollossa. Mitä useammin pyöräsi huollatat, sen pienempiä korjaustoimenpiteitä usein vaaditaan.

Lähteet: Tunturi, Nopsa


Lue myös:

    Uusimmat