Saako Milan Jaff rikostensa takia lähtöpassit Suomesta? "Tässä on paljon karkottamista tukevia seikkoja"

11:16
Voidaanko Milan Jaff karkottaa Suomesta ja miten se tapahtuisi ? Millaista oli saattaa poliisimurhaaja Steen Christensen Tanskaan vankilaan? Katso videolta koko Murharyhmän keskustelu ulkomaalaisten karkottamisesta. 

Noin sata ulkomaalaista karkotetaan vuosittain Suomesta suoraan rikosten perusteella. Julkisuudessa on keskusteltu siitä, voitaisiinko yli 10 vuoden vankeusrangaistukseen tuomittu, katujengin pomona tunnettu Milan Jaff karkottaa Suomesta rikostensa takia. Rikospaikan Murharyhmä keskusteli asiasta tällä viikolla.

Jaff on Irakin kurdi, jolla ei tiettävästi ole Suomen kansalaisuutta. Suomeen hän on tullut 16-vuotiaana ja syyllistynyt ensimmäisiin rikoksiinsa viimeistään 19-vuotiaana.

Rikosylikonstaapeli (evp.) Kenneth Erikssonin mukaan Jaffin kohdalla rikosperusteiset edellytykset karkottamiselle täyttyvät, koska Jaff on syyllistynyt useisiin vakaviin rikoksiin Suomessa.

– Karkottamiseen on tietyt lainsäädännölliset perusteet, jossa arvioidaan rikosten vakavuutta, toistuvuutta ja myös muita syitä, eli henkilön sidoksia Suomeen ja täällä olevia suhteita, Hämeenlinnan rikosseuraamuskeskuksen johtaja Kaisa Tammi sanoo.

– Jokainen tapaus arvioidaan tietenkin erikseen, mutta tässä (Jaffin tapauksessa) on paljon karkottamista tukevia seikkoja. Usein karkottaminen vaatii useampia ja törkeämpiä rikoksia. Huumausainerikoksista karkotetaan herkästi, rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala kertoo.

Usein päätöksistä valitetaan

Kun ulkomaalainen syyllistyy Suomessa rikokseen, poliisi tai Rajavartiolaitos voi esittää henkilöä karkotettavaksi Maahanmuuttovirastolle.

Suomesta voidaan karkottaa ulkomaalaisia, jotka ovat syyllistyneet vakaviin rikoksiin tai rikoksiin on syyllistytty toistuvasti. Vakavilla rikoksilla tarkoitetaan käytännössä sellaisia, joista voi saada vähintään yhden vuoden vankeutta.

Jaffin rikokset ylittävät roimasti poliisin karkotusesityskynnyksen, eli hyvin todennäköisesti häntä tullaan esittämään karkotettavaksi siten, että päätös on voimassa heti vankilasta vapautumisen jälkeen.

Ensikertalaisena hän istuu kymmenen vuoden tuomiostaan puolet vankilassa. Sen jälkeen mahdollinen karkotuspäätös voidaan toimeenpanna tai odottaa lainvoimaista päätöstä säilöönoton turvin. Usein karkotuksen kohteet valittavat Migrin päätöksistä.

– Jos ei tule valitusprosessia, poliisi hakee henkilön vankilasta vapautusmispäivänä ja huolehtii tämän maastapoistamisen, Tammi kertoo.

– Pääsääntöisesti nämä karkotettavat viedään maasta lentokoneella ja usein poliisit ovat heitä saattamassa, Eriksson sanoo.

Millaista oli saattaa poliisimurhaaja Steen Christensen Tanskaan vankilaan? Katso yllä olevalta videolta koko Murharyhmän keskustelu ulkomaalaisten karkottamisesta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja