Katujengipomo Milan Jaff hermostui rikollisjengiväitteistä oikeudessa: "Poliisi osaa hyvin mustamaalata minua"

Katujengit nostavat päätään nyt myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella 2:04

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus jatkoi maanantaina katujengioikeudenkäyntiä. Oikeudessa kuultiin päivän aluksi helsinkiläisen katujengin johtohahmoa Milan Jaffia.

Jaffia ja kuutta muuta henkilöä syytetään murhan yrityksistä. Syytteet liittyvät helsinkiläisjengin ja espoolaisjengin väliseen ampumiseen Vantaan Leinelässä vuosi sitten elokuun alussa.

Syyttäjä esitteli oikeudenkäynnin aluksi lisätutkintamateriaalia liittyen siihen, liittyvätkö syytteet järjestäytyneen rikollisjärjestön toimintaan vai ei. Tämä raivostutti Jaffin.

– Se on vaan musiikkikappale! Jos yhdestä numerosta leimataan jengiksi, leimatkaa. Mä oon normaali nuori, tykkään tehdä musiikkia. Mä arvostan mun merkkiä ja sen takia kirjoitin sellin seiniin, Jaff miltei huusi.

Jaff: "Se ei ole katujengi"

Jaffin selleistä on löytynyt lukuisia merkkejä ja symboleita, jotka viittaavat hänen johtamaansa helsinkiläiseen katujengiin.

Niiden joukossa oli muiden muassa teksti ”Mitä enemmän hikoilet nyt, sitä vähemmän vuodat verta taistelussa”.

Jaff kiisti jyrkästi, että hänen johtamansa porukka olisi poliisin määrittelemällä tavalla järjestäytynyt rikollisjärjestö.

– Se ei ole katujengi tai jenginumero, ei jengi. Siellä sellissä on tuhansia kirjoituksia, joissa on jonkun oma nimi tai oma leima. Tutkintavangit haluavat kirjoittaa päivämäärän, kun ovat olleet siellä. Ihmiset tekevät sellaista.

Idea merkeistä saksalaiselta kurdilta

Jaff kertoi, että oli poiminut idean merkistä eräältä Saksassa asuvalta Turkin kurdilta. Jaff kertoi, että kurdilaiset käyttävät kyseistä merkkiä laajasti Turkissa.

– Mä valitsin sen, koska halusin, että mut huomataan. Halusin käyttää hyväksi sitä musiikissa ja brändin myynnissä, Jaff selitti.

Jaff myönsi tietävänsä, että merkki tarkoittaa kurdimafiaa. Mutta hän kiisti, että merkillä olisi hänen omassa toiminnassaan minkäänlaisia yhteyksiä rikollisuuteen.

– Kurdish mafia on vaan mun musiikkikappale, poliisi väittää että se on joku katujengi, mutta tämä ei pidä paikkansa, Jaff ilmoitti.

Jaff kertoi, ettei tiennyt, että jollakulla hänen seurueestaan oli haulikko mukana Leinelässä. Kun syyttäjä kysyi Jaffilta itseltään takavarikoidusta haulikosta, Jaff kiihtyi jälleen.

– Se oli feikkiase. Eikö poliisi ole kertonut teille, että ne ovat takavarikoineet minulta kymmenen feikkiasetta? Ne aseet olivat feikkejä! Poliisi osaa hyvin mustamaalata minua, Jaff sanoi.

Laukaukset tulivat yllätyksenä

Jaff kertoi, että espoolaisjengiin kuuluva mies soitti hänelle ja pyysi häntä Vantaan Leinelään. Jaffin mukaan hänellä oli hyvät välit soittajan kanssa.

– Mulla ei ole koskaan ollut ongelmia hänen kanssaan, menin hyvällä mielellä sinne. Hän oli bileissä, halusin pitää hauskaa, mennä bileisiin, nähdä ihmisiä siellä ja droppaa hyvää musiikkia, Jaff kertoi oikeudessa.

Jaffin mukaan ampumistilanne oli tullut aivan yllättäen, kun hän odotti kavereineen espoolaisjengiläistä. Yhtäkkiä katua ajoi kovaa nopeutta auto.

– Koko juttu tuntui sekunnilta, Jaff sanoi.

– Kuulin laukauksia ja näin, kuinka auto ajoi 80-90 kilometriä tunnissa, osui hidasteeseen ja pomppasi korkealle ilmaan. Menin auton taakse piiloon, koska pelkäsin, että minuun osuu.

Jaffin mukaan kukaan ei tajunnut, että yhteen heidän kaveriinsa oli osunut, ei edes kaveri itse. He hyppäsivät autoon ja kaveri piteli kättään.

– Ei tullut verta, joten ajattelimme, ettei ole osunut varmaan pahasti, Jaff kertoi.

Tiukat turvatoimet jatkuvat

Syyttäjän mukaan Jaffin porukasta ammuttiin haulikolla espoolaisjengin autoa kohti. Jaff kiisti tienneensä haulikosta tai ampumisesta.

Hän ei kertomasta mukaan tiennyt, että kenelläkään olisi ollut haulikkoa mukana. Jaffin mukaan he eivät olleet osanneet varautua ampumiseen mitenkään.

Turvatoimet katujengikäräjillä olivat edelleen tiukat. Oikeudenkäyntiä turvasi salissa ja muualla oikeustalossa lukuisia luotiliivein varustautuneita poliiseja.

Viime torstaina tunnelmaa kiristi käräjäoikeuden kansiaan toimitettu vakava uhkaus. Uhkausviesti tuli sähköpostitse ennen istuntopäivän alkua. 

Poliisi sai uhkaajan kiinni myöhemmin torstaina. Poliisin mukaan henkilö oli vaaraton, eikä hänellä ollut kytkyjä katujengeihin.

Haavoittunut jätettiin päivystyksen eteen

Syyttäjän mukaan helsinkiläinen katujengi ja espoolainen katujengi ottivat yhteen Vantaan Leinelässä vuosi sitten elokuun alussa. Jengien välinen öinen välienselvittely tapahtui ampuma-aseilla.

Laukaukset osuivat muiden muassa taustalla olleeseen päiväkotirakennukseen. Viranomaisten mukaan sivulliset eivät joutuneet vaaraan tilanteessa.

Helsinkiläiseen katujengiin kytkeytyvä mies loukkaantui ampumisessa vakavasti. Häneen osui pistoolin luoti, joka tunkeutui olkavarren läpi keuhkoon.

Mies jätettiin hengenvaarallisesti haavoittuneena Peijaksen sairaalan päivystyksen eteen saman yön aikana.

Lue myös:

    Uusimmat