Katujengien ampumiskäräjät: Milan Jaff esitteli käsimerkkejä kameroille – Syyttäjä: Murhan yritysten takana riita rap-videoista

Pääkaupunkiseudun katujengien välistä ampumista alettiin tänään puida Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla. MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä.

Vantaan Peijaksen sairaalan eteen jätettiin viime vuoden elokuussa pahoin loukkaantunut 23-vuotias mies. Miehen keuhkoissa oli olkavarren läpi tunkeutunut luoti.

Poliisi kertoi myöhemmin, että mies oli haavoittunut pääkaupunkiseudun katujengien välisessä ammuskelussa.

Nyt syyttäjä syyttää kaikkiaan seitsemää nuorta miestä murhan yrityksistä. Miehet kiistävät syytteet.

Kahteen porukkaan jakautuvat vastaajat ampuivat syyttäjän mukaan toisiaan päin Vantaan Leinelänkaarella elokuussa 2021. Heidän lisäkseen oikeusjutussa syytetään kahta muuta miestä lievemmistä rikoksista. 

Ampumisen taustalla oli syyttäjän mukaan rap-musiikkivideoihin liittyvä riita ja uho. Taustalla oli kaksi pääkaupunkiseudun katujengiä, joiden välienselvittelyjä on jo aiemmin käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa.

Hetki hetkeltä -seuranta on päättynyt:

Kello 15.05: Asiaesittelyt on nyt käyty.

Tänään oikeudessa ei ole luvassa enää varsinaisesti juttuun liittyvää käsittelyä tämän enempää.

Oikeus selvittelee vielä tulevien oikeudenkäyntipäivien ohjelmaa. Juttua varten on varattu useampia istuntopäiviä.

Tämä seuranta päättyy nyt. Jatkamme aiheesta raportointia myöhemmin, oikeudenkäynnin jatkuessa.

Kello 15.02: Vastaajien asiaesittelyt jatkuvat tutulla linjalla. Rikokset kiistetään, mutta Leinelänkaarella olleet nuoret miehet pääosin myöntävät olleensa tapahtumapaikalla tapahtumien aikaan.

Kello 14.45: Milan Jaff kiistää omassa asiaesittelyssään sen, että olisi Kurdish Mafian tai 47-jengin johtohahmo, kuten syyttäjä esittää. 

Jaff ylipäätään kiistää, että mitään jengiä olisi olemassa. 

Jaffin puolustus muistuttaa, että Jaffille toukokuussa Helsingin käräjäoikeudessa luettu 10 vuoden tuomio jengirikoksista ei ole vielä lainvoimainen. 

Jaff myöntää sen, että Jaff oli tapahtumien aikaan Vantaan Leinelässä. Jaffin oli määrä tavata toinen mies. Puolustuksen mukaan miesten oli määrä keskustella rauhanomaisesti jostain vanhasta asiasta. Tarkoituksena ei ollut tapella. 

Jaff kiistää, että hänen mukanaan olisi ollut haulikkoa. Jaff kertoo menneensä paikalle neljän nuoren miehen kanssa ja kahdella autolla. Porukalla oltiin liikenteessä, koska miehet olivat viettäneet iltaa yhdessä. 

Puolustuksen mukaan Jaffille tuli täysin yllätyksenä, että liikkuvasta autosta joku ampui. Jaffille tuli yllätyksenä, että myös joku ampui liikkuvaa autoa. Jaff kiistää olevansa ampuja. 

Ennen Jaffin asianesittelyä kuultiin parin muun vastaajan asianesittelyt. Ne olivat kuitenkin hyvin tiiviit. Toinen kiisti lähinnä kuuluvansa mihinkään jengiin ja toisella ei ollut mitään lisättävää aiempaan kiistämiseensä.

Kello 14.33: Äänessä on nyt mies, joka sai tilanteessa haulin käteensä. Hän ohjasi BMW-merkkistä autoa, jonka kyydistä syyttäjän mukaan ammuttiin pistoolilla päin miestä, joka loukkaantui tilanteessa pahoin.

Miehen puolustus myöntää miehen olleen paikalla ja ohjanneen autoa. Puolustuksen mukaan ei ole kuitenkaan tiedossa, ketkä tilanteessa ampuivat. Puolustuksen mukaan "joku ampui" pistoolilla kadulla ollutta miestä ja samoin "joku ampui" haulikolla päin autoa. 

Kello 14.27: Seuraavaksi luvassa ovat vastaajien asiaesittelyt. Kuten aiemmin tuli ilmi, vastaajat kiistävät rikokset pääosin. Molemmat miesporukat kiistävät ammuskelleensa tilanteessa. 

Kello 14.26: Syyttäjä vaatii kaikille vastaajille yhtä lukuun ottamatta ehdotonta vankeusrangaistusta. 

Kello 14.15: Syyttäjä esittelee nyt 3D-animaatiota tapahtumista. Videolla näkyy ammuskelutilanne, jossa loukkaantui vakavasti yksi henkilö. Miestä ammuttiin olkavarteen pistoolilla. 

Videolta käy ilmi, että kolme miestä kohti ammutuista laukauksista meni ohi. Ne osuivat Leinelänkaarella sijaitsevan päiväkotirakennuksen kylkeen. 

Syyttäjä esittää, että pian tämän jälkeen Milan Jaff ampui paikalta pakenevaa autoa päin haulikolla. Vain ysi hauleista osui kuskin käteen. Loput osuivat autoon tai takana olleen asuintalon rakenteisiin.

Koko tilanne tapahtui minuutin ja 15 sekunnin aikana.

Syyttäjän mukaan tapahtumien taustalla oli siis se, että Milan Jaff ja yksi toiseen miesseurueeseen kuuluneista miehistä olivat sopineet sopivansa erimielisyydet nyrkein Vantaan Leinelänkaarella. 

Jaffin seurue kuitenkin järjesti paikalle haulikkoväijytyksen. Sitä ennen toinen porukka ehti ampua yhtä toisen katujengin edustajista pistoolilla.

Kello 14.05: Syyttäjän mukaan ammuskelua edeltävänä iltana porukoiden välillä oli ollut riitaa ja uhoa muun muassa rap-kappaleisiin liittyen. 

Syyttäjän mukaan miesseurueet olivat sopineet mahdollisesta järjestetystä tappelusta erimielisyyden sopimiseksi 6. päivä elokuuta. Syyttäjän mukaan tarkoitus oli sopia "sivistynyt" tappelu, jossa miehet ottaisivat reilusti mittaa toisistaan. 

Toinen porukoista ilmestui paikalle kuitenkin FN-pistoolin kanssa, toinen haulikon kanssa. 

Kello 13.58: Seuraavaksi syyttäjien asiaesittely. Syyttäjä siis kertoo taustaa syytteille ja koostaa sen, mistä tässä asiassa todella on kyse. 

Syyttäjä aloittaa puheenvuoronsa kertaamalla, että taustalla on kahden pääkaupunkiseudulla toimivan katujengin välinen vihanpito.

Toinen jengi on ollut pääasiassa itähelsinkiläisista maahanmuuttajataustaisista nuorista miehistä koostuva porukka. Toinen on puolestaan Espoon Leppävaarassa asuvista nuorista koostuva jengi.

Syyttäjän mukaan molemmat ryhmistä ovat nostaneet omaa jengiään ja lytänneet toisia rap-musiikiksi muotoillulla "poskensoitolla". 

Syyttäjä muistutti, että Helsingin käräjäoikeus totesi toukokuussa, että itähelsinkiläinen Kurdish Mafia tai 47-jengi on järjestäytynyt rikollisryhmä. Kyseistä jengiä johtaa syyttäjän mukaan MIlan Jaff sekä toinen tässä jutussa syytettynä oleva nuori mies. 

Kello 13.49: Media seuraa oikeudenkäyntiä toisesta salista, kuin missä oikeutta varsinaisesti istutaan. Tämä aiheuttaa hämminkiä, sillä ääniyhteys käräjäoikeuden istuntoon pätkii aika ajoin.

Järjestelyn syynä lienee turvallisuusjärjestelyt sekä se, että vastaajia on jutussa melko suuri määrä, yhdeksän. 

Vastaajien lisäksi varsinaisessa oikeussalissa on suuri määrä poliiseja.

Kello 13.41: Milan Jaff kiistää syytteen murhan yrityksestä, eli ammuskelusta. 

Nyt kuullaan siis vastaajien vastaukset syyttäjän syytteisiin. Tähän mennessä kuulluista vastaajista kaikki ovat pääosin kiistäneet rikosnimikkeet. Nuorukaiset ovat kuitenkin muun muassa myöntäneet olleensa tapahtuma-aikaan Vantaan Leinelässä.

Kello 13.17: Syyttäjä lukee syytteitä. Syytekohtia on lukuisia. Vakavin on murhan yritys. Murhan yrityksiä on kaksi.

Ensimmäinen murhan yritys:

Syyttäjän mukaan kolme syytetyistä nuorista miehistä meni viime vuoden elokuussa Vantaan Leinelänkaarelle tarkoituksenaan surmata eräs neljäs mies. Miehet olivat liikkeellä henkilöautolla ja varustautuneet FN-pistoolilla. 

Syyttäjän mukaan yksi miehistä ampui uhria päin neljä laukausta henkilöauton avonaisesta ikkunasta. Kolme meni ohitse, mutta yksi osui olkapäähän. Luoti päätyi miehen keuhkoihin. 

Toinen murhan yritys:

Tähän syyllistyi syyttäjän mukaan Milan Jaff sekä kolme muuta miestä. Syyttäjän mukaan Jaff oli ampunut haulikolla päin ensimmäisen miesjoukon autoa Vantaan Leinelänkaarella. Syyttäjän mukaan Jaff ja muut teosta syytetyt miehet olivat olleet Leinelänkaarella väijymässä uhreja.

Teko jäi yritykseksi, sillä haulit eivät osuneet auton matkustajiin yhtä lukuun ottamatta. Yksi autossa olleista miehistä sai yhdestä haulista osuman käteensä. 

Muita syytekohtia on yhteensä yli 10. Joukossa on muun muassa avunanto murhan yritykseen, ampuma-aserikoksia, rattijuopumus sekä huumausaineen käyttörikos.

Syyttäjä vaatii ainakin osassa syytekohdissa, että rangaistuksia kovennetaan sillä perusteella, että rikos on tehty osana järjestäytynyttä rikollisuutta. Poliisi on aiemmin kertonut, että ampumisvälikohtauksen taustalla oli kahden pääkaupunkiseudulla toimivan katujengin välinen vihanpito.

Korjattu kello 13.52: Aiemmin jutussa kerrottiin, että Jaffia syytettäisiin tapon yrityksestä. Syyte on kuitenkin kovempi, murhan yritys. Jaffin lisäksi syytettynä murhan yrityksestä on kolme muuta. 

Kello 13.08: Oikeudenkäynti alkaa. 

Syytettynä on yhdeksän miestä. Joukossa on muun muassa vakavista väkivaltarikoksista tuomittu Milan Jaff. Nuorukainen esiintyi oikeudenkäynnin alussa kameroille hymyillen ja esitteli kameroille jonkinlaisia käsimerkkejä. 

Jaffin lisäksi asiassa on kahdeksan muuta syytettyä. Kaikki ovat nuoria miehiä. Rikosnimikkeinä on muun muassa murhan yritys. 

Pääkaupunkiseudulla toimivan katujengin keulahahmona pidetty Jaff sai jo aiemmin 10 vuoden vankeustuomion muun muassa Helsingin ravintola Kaivohuoneelle suunnitellun väkivaltaisen hyökkäyksen valmistelusta sekä tapon yrityksestä kotibileammuskelussa Espoossa syksyllä 2021. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Jaff on ollut käräjillä myös seksuaalirikoksista. Vantaan ammuskelua koskevan esitutkinnan ajan mies on ollut vangittuna. Hänen lisäkseen vangittuna on ollut toinen nuorukainen.

Jengipomo Milan Jaffille 10 vuoden vankeustuomio 5:05
Katujengien välistä vihanpitoa puitiin aiemmin jo Helsingin käräjäoikeudessa, missä Milan Jaff ja räppäri Cavallini tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin. Katso lisää aiheesta yltä.

Aiemmin:

Poliisi kertoi ammuskelun esitutkinnan valmistumisen aikaan syyskuussa, että asiaa selvitettiin muun muassa kahtena murhan yrityksenä ja ampuma-aserikoksina.

Ampumavälikohtaus tapahtui Vantaan Leinelänkaarella 6. päivä elokuuta 2021 puoli kahden aikaan yöllä.

Vastakkain olleiden katujengien jäsenet ampuivat toisiaan kohti useita kertoja.

– Poliisin käsityksen mukaan kyseessä oli kahden katujengin välinen väkivaltainen välienselvittely. Tapahtumien taustalla vaikuttaisivat olevan ryhmien väliset aikaisemmat kiistat, joihin liittyy muun muassa gangsta rap -musiikin kautta esille nousseet vastakkainasettelut, KRP:n rikoskomisario Masi Puolakka kommentoi poliisin tiedotteessa.

Ammuskelu tapahtui asuinalueella. Laukaukset osuivat läheisiin asuinkiinteistöihin ja jopa päiväkotirakennukseen, mutta poliisin mukaan sivulliset eivät olleet konkreettisessa hengenvaarassa.

Lue myös:

    Uusimmat