Saako miehelle huomauttaa ylipainosta? Miehet vastaavat

Sanotaan, että viimeinen asia, josta naiselle saa huomauttaa on paino, mutta saako miehelle huomauttaa mahdollisesta ylipainosta terveyden nimessä? MTV Lifestyle otti selvää.

"Kun aina puhutaan siitä, ettei naisen painosta kannata puhua, eikä sitä saa kritisoida, niin entä miehen? Voiko miehelle sanoa, että hei, sinun pitäisi laihduttaa terveyden vuoksi, vai onko luvassa itkuraivari? Ja tarkoitan nimenomaan terveydestä huolehtimista, en mitään "sinun pitäisi olla lihaksikkaampi"-ajattelua", nimimerkki Epätietoinen kysyy.

Näin miespaneeli vastasi kysymykseen:

"En usko, että ylipainosta puhuminen aiheuttaa itkuraivareita. Jos ylipainoa on kertynyt reilusti, niin todennäköisesti myös itsetunto on heikentynyt samalla. Eli jos ylipaino otetaan puheeksi, niin se pitää tuoda esiin rakentavasti. Ei siten kun mies nappaa paidan pois, niin ensimmäinen reaktio naiselta on: "Sun pitää lähteä lenkille, olet aika lihava." Hyvä keino voi olla myös esimerkkiä näyttäminen: kun nainen lähtee lenkille tai salille, niin pyydä miestä mukaan. Ja jos vihjailu ei ota tuulta alleen, niin sano miehellesi suoraan mutta hienotunteisesti. Ps. muista että mies haluaa olla aina kuitenkin naisensa uljas urho, älä pamauta asiaa niin suoraan, että itsetunto romuttuu."
Mies, 26, kihloissa

"Mielestäni siitä pitää pystyä sanomaan. Varsinkin jos on huolissaan terveydentilasta. Mielestäni pitäisi pystyä sanomaan ihan yhtä hyvin miehelle kuin naiselle. Se on kuitenkin toisesta huolehtimista asiassa, jolle henkilö voi itse olla sokea. Aivan kuten liiallisesta laihuudesta kärsivienkin kohdalla. Se, että haluaa toisen olevan hoikempi pelkästään esteettisistä syistä, on asia, jonka voi pitää omana tietonaan. Tosin itseä ei haittaisi, vaikka joku senkin sanoisi."
Mies, 35, sinkku

"En näe mitään syytä, miksei voisi puhua. Toki aina voi ilmaista asian kohteliaasti eikä aloittaa varsinkaan "Kulta, meidän pitäisi puhua..." -tyyppisesti. Se, jos jokin, aiheuttaa väärät reaktiot. Terveys on niin sanotusti päivän juttu, joten miksei lähestyä asiaa kannustavasti ja ehdottaa, että tehdään yhdessä juttuja. Tällöin miehen kunto paranee siinä ohessa eikä se tunnu hänestäkään niin pahalta (jos jossain vaiheessa tuntui)."
Mies, 32, sinkku

"Mies tuskin pitää siitä että toinen asettuu "personal traineriksi" sen enempää kuin nainenkaan pitäisi. Uskaltaisin varovaisesti sanoa että se lyö itsetunnon rikki monelta. Ehkä miehet useimmin arvostelevat naisia painosta, mutta ei kukaan pidä siitä että painoon puututaan, oli tarkoitus miten hyvä vain.

Maailma on täynnä pitkiä parisuhteita ja avioliittoja joissa nainen toki huolehtii siitä että mies pysyy terveenä ja hyvässä kunnossa, mutta se perustuu keskinäiselle sopimukselle. Ne asiat sovitaan kahden kesken ja jos niistä tulee raivari, se tulee sukupuolesta riippumatta.

Et myöskään paljasta kysymyksessä sitä onko kyseessä ulkoinen haitta, joka samalla ehkä voisi haitata terveyttä vai todella massiivinen ylipaino.

Eli teet miten teet, mutta se potentiaalinen raivari kannattaa ottaa vastaan ihan normaalisti. Se myös kertoo siitä että miehellä on personallisuus ja itsetunto."
Mies, 31, kihloissa

"Mielestäni paino on aina aika henkilökohtainen asia ja aihetta kannattaa lähestyä varovasti. Kuten naisissa, on miehissäkin niitä, jotka eivät kestä ollenkaan painostaan puhumista (tai vihjailua), sitten on niitä, jotka puhuvat asiasta täysin avoimesti ja kaikkea siltä väliltä. Terveyden ollessa kyseessä en kokonaan ohittaisi aihetta kenenkään kohdalla, mutta miettisin tarkkaan miten asiani esitän, jotten kuulostaisi syyttävältä tai – vielä pahempaa – siltä kuin haukkuisin kyseessä olevaa henkilöä tämän painosta. Tämä asia tunnutaan käsittävän helposti väärin ja monet suhtautuvat asiaan suurella tunteella, mikä aiheuttaa ylireagointia."
Mies, 28, sinkku

"Painon suora kommentointi harmittaa kaikkia, varsinkin jos on lähiaikoina lihonut. Ei se välttämättä johda itkuraivariin. Joskus voi kuitenkin olla hyväkin muistuttaa siitä, että sitä roskaruokaa ei kannata syödä jatkuvasti."
– Mies, 20, seurustelee

"Kyllä voi sanoa. Ja pitääkin, jos ja kun mies alkaa huomaamattaan lerpahtaa. Jos mies saa itkuraivarit moisesta, niin tuttia suuhun!"
Mies, 36, sinkku

Mitä olet aina halunnut kysyä miehiltä? Esitä kysymyksesi täällä!

Esimerkiksi näitä asioita AVA on jo kysynyt miehiltä:

Onko sinua askarruttanut naisena muiden naisten mietteet? Vai etkö miehenä ymmärrä naisten ajatusten juoksua? Nyt voit kysyä mitä tahansa, mitä olet aina halunnut kysyä naisilta! Esitä kysymys täällä!


(MTV Lifestyle)

Lue myös:

    Uusimmat