Saako käytettyä antaa lahjaksi?

Etiketin asiantuntija Mirva Saukkola kehottaa käyttämään harkintaa kierrätyslahjoissa.

Kehtaako pakettiin kääräistä käytettyä tavaraa, kirpputorilöytöjä tai vintagea? Modernin käytösoppaan laatineen toimittaja Mirva Saukkolan mukaan saa – mutta tietyin varauksin.

– Joulu ei ole mikään kierrätysfestivaali. Sellaista vaikutelmaa ei saa tulla, että siivosin kaappini ja pistin joulupaketteihin, Saukkola napauttaa.

Tilanne riippuu kuitenkin Saukkolan mukaan aina esineestä ja suvun kulttuurista. Laadukkaat arvoesineet voivat olla hienoja lahjoja käytettyinäkin.

– Jos kyseessä on esimerkiksi kaunis lasiesine, jolla on design-arvoa, tai hyväkuntoinen antiikki, niin toki sellaisen voi antaa lahjaksi. Kun esineellä on laatua ja arvoa, niin se voi olla todella hieno lahja. Kortille voi vielä kirjoittaa esimerkiksi tarinan esineestä, Saukkola vinkkaa.

Luonnollisesti esineiden kuuluu olla ehjiä, ja esimerkiksi vintage-vaatteet kannattaa kiikuttaa pukin konttiin pesulan kautta. Myös käytettyjä vaatteita voi hyvin antaa sukulaistytölle lahjana, kunhan asiasta on sovittu ja keskusteltu.

– On eri juttu, jos tiedät, että lahjan saaja on esimerkiksi ihaillut vaikkapa korvakoruja tai käsilaukkua, ja annat sen sitten lahjaksi.

Mikä joululahja on ollut ikimuistoisin?

Auta jutun teossa ja kerro, millainen lahja on jäänyt mieleesi – joko hyvässä tai pahassa.

Lue myös:

    Uusimmat