S

Sabayon: Zabaglione, viinivaahto, viinivaahtokastike. Pääraaka-aineina useinmiten munankeltuaiset, sokeri ja valko- tai marsalaviini.

Saganagi: Saganagi on kreikkalainen alkuruoka , jossa juuston viipaleita on paistettu voissa tai oliiviöljyssä. Päälle ripotellaan sitruunan mehua ja joskus tuoretta oreganoa. Saganagi tarjoillaan pitaleivän kanssa.

Saostaa, suurustaa: Tehdä nesteestä paksumpaa lisäämällä siihen tärkkelystä.

Sauce bèarnaise: Bèarnaisekastike.

Sauce bèchamel: Bèchamelkastike, valkokastike.

Sauce vinaigrette: Viinietikkakastike, joskus tarkoittaa myös nk. ranskalaista salaatinkastiketta.

Sauté: Lihamuhennos, joka on tehty usein tähteistä.

Sautoir: Laakea kattila, joka on useimmiten valmistettu alumiinista tai kuparista.

Savariini: Savariini on renkaan muotoinen leivonnainen, joka valmistetaan samasta hiivataikinasta kuin rommibaba, tosin ilman rusinoita. Savariinin voi leipoa suureen vuokaan tai annoskokoisiin rengasvuokiin. Paistamisen jälkeen savariini kumotaan ja upotetaan rommilla maustettuun sokeriliemeen tai ohennettuun siirappiin. Leivonnaisen keskusta täytetään vaniljakreemillä tai kermavaahdolla sekä tuoreilla hedelmillä tai marjoilla. Joskus käytetään myös sokeroituja kuivahedelmiä eli sukaatteja. Savariinin kehitti kuuluisat pariisilaiset Julienin veljekset. Leivonnainen sai nimensä ranskalaisen gastronomin Brillat-Savarinin mukaan. Hän paljasti veljeksille alkuperäisen savariinin kostutussiirapin reseptin.

Scones: Leivinjauheella kohotettuja vastapaistettuja leivonnaisia, joita tarjotaan voin ja kahvin, teen tai keiton kanssa.

sea bass: meribassi

Seljanka: Venäläinen kala- tai lihakeitto.

Selys: Sisä- tai ulkofileepihvi.

Sidesalaatti: Roomansalaatti, ( kaupoissa nimellä Roman ) ainoa oikea Caesar-salaatin salaattiaines.. Pitkät, kapeat lehdet. Tukeva ja ruokaisa.

Silavoida: Peittää vähärasvainen liha silavalla tai pekonilla kypsentämisen ajaksi.

Silpiä: Irrottaa papuja tai herneitä paloistaan.

Soteerata: Ransk. sauter, nopea ruskistus kuumassa rasvassa paistinpannulla, samalla pannua ravistellen.

Soupe ( ransk.): Keitto.

Spaghetti: Pastatyyppi. Napolin seuduilla syntynyt spagetti on nykyisin sekä meillä että muualla Italian ulkopuolella kaikkein yleisin pasta. Kaupasta saa myös pieniä yhteensidottuja spagettinippuja nimellä spaghettoni.

Suflee: Kohokas. Tavallisesti paksuun jauhokastikepohjaan tehty. Sisältää runsaasti keltuaisia ja kiinteää valkuaisvaahtoa. Jälkiruokakohokkaat valmistetaan yleensä valkuaisvaahdosta.

Suprême: Hieno pala lihaa tai kalaa, useimmiten linnunrintaa, valmistetaan todella hienosti, kermaa ja mausteita käyttäen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja