Mainos

Ryöstöaalto piinaa pikkukauppoja Helsingissä

Kolme Siwa-lähikauppaa Helsingissä on joutunut lyhyen ajan sisällä ryöstön kohteeksi. Ilmiö on tuttu joka puolella Suomea. Eilen illalla naamioitunut mies ryösti Sale-myymälän Oulussa. Helsingin väkivaltarikosyksikön päällikkö Ritva Elomaan mukaan ryöstäjät ovat tavallisesti poliisille tuttuja.

– Harvoin on heitä, joilla ei ole mitään merkintää, rikosylikomisario Ritva Elomaa sanoo.

Elomaan mukaan ryöstöihin syyllistyneillä on usein kontollaan muitakin rikoksia. Siksi poliisi selvittää ryöstöjä usein tekijäkeskeisesti.

– Motiivina on syystä tai toisesta johtuva rahantarve. Vaikea on kuvitella, että kukaan ryöstäisi pelkän väkivallan takia, Elomaa sanoo.

Lähikauppa- ja kioskiryöstäjät saavat usein saaliikseen vain pienehkön summan rahaa, sillä liikkeiden pohjakassat ovat pieniä. Silti tekijät käyttävät usein väkivaltaa tai uhkaavat aseella.

Väkivaltaista tekijää saadaan harvoin verekseltään kiinni, eikä siihen tule poliisin mukaan pyrkiäkään.

– Kun henkilö [ryöstäjä] käyttää väkivaltaa, niin ei ole järkevää taistella pohjakassasta. Kun tekee hälytyksen, katsoo poistumissuunnan ja tuntomerkit, on tehnyt oman velvollisuutensa, Elomaa opastaa.

Poliisi tietää, että pienet kaupat ja kioskit valikoituvat ryöstöjen kohteeksi, sillä niissä on usein vain yksi ihminen paikalla.

– Kun on vähemmän henkilökuntaa eikä vartijoita ole, onnistuminen on helpompaa ja kiinnijäämisriski on pieni, Elomaa sanoo.

Valvontakamerakuvat ja yleisön vihjeet auttavat ryöstörikosten selvittämisessä, mutta poliisi liputtaa myös vartioinnin puolesta.

– Vartijapalvelulla on ennaltaehkäisevä vaikutus. Tutkimusten mukaan palvelu vähentää pelkästään myymälänäpistyksiä huomattavasti, Elomaa sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.