Mainos

Myyjä: Rosvot tietävät, että Siwa on helppo ryöstää

Pikkukauppojen ryöstöt alkavat olla jo lähestulkoon arkipäivää. Helsinkiläisessä pikkukaupassa työskennellyt Johanna näkee, että myymälöiden toiminnassa on suuri syy siihen, miksi ongelmia esiintyy niin paljon.

Johanna työskenteli Mannerheimintiellä sijaitsevassa Siwassa vielä noin vuosi sitten. Myymälä sijaitsi aivan Töölön putkan lähistöllä, joka teki työpaikasta entistäkin rauhattomamman.

– Siellä tuli nähtyä ihan kaikkea. Siinä oli putkalle matkaa 20 metriä, ja kun poliisiasiakkaat pääsi siitä hotellistaan, niin ne tuli sitten suoraan meille. Siinä oli ihan kaikkea aina tavallisista kaljavarkaista niihin, jotka halusivat vilautella.

Sanotaan yhtä, tehdään toista

Johannan mukaan työntekijöitä ei koulutettu riittävän hyvin ongelmatilanteita varten. Hän toteaa myös, että ohjeistus oli epäjohdonmukaista, eikä sääntöjä noudatettu usein edes esimiesten toimesta.

– Säännöissä sanottiin, että ei saada käydä (varkaiden) kimppuun, mutta sitten kun näitä tilanteita alkoi tapahtua, niin päinvastoin esimiehet kannusti siihen, Johanna toteaa.

– Eli kun oltiin takahuoneessa ja oli rauhallista, niin siellä ohjeistettiin toisin, mutta kun oli tosipaikka kyseessä, niin kaikki esimiehetkin unohtivat säännöt.

"Säästetään ihan väärästä päästä"

Johanna kertoo töissä ollessaan yrittäneensä estää ryöstelijöiden toimintaa, esimerkiksi riuhtomalla kaljavarkailta kaljoja pois. Tämä johti siihen, että hän kohtasi työssään myös useammin todellista väkivaltaa. Vastaan tuli myös tilanteita, joiden Johanna myöntää pelottaneen.

– Jos kyseessä oli joku isokokoisempi ja aggressiivisempi tyyppi, niin kyllähän siinä rupesi pelottamaan, kun siellä oltiin melkein aina yksin töissä.

Johanna näkeekin, että yksin työskentely on suurin syy siihen, että Siwa on rosvoille lähestulkoon kuin ryöstöautomaatti.

– Monet rosvot tietävät, että Siwa on helppo ryöstää, hän toteaa.

– Jos siellä olisi useampi ihminen kuin yksi kerrallaan töissä, niin kyllähän se vaikuttaisi. Muilla ketjuilla on ehdoton sääntö, että pitää olla kaksi työntekijää vuorossa, mutta Siwoilta otetaan kokoajan työtunteja pois. Se on kyllä todella huono asia työntekijöiden turvallisuuden kannalta. Siellä säästetään ihan väärästä päästä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.