Ruukkuyrteistä ihana ikkunapuutarha kotiin – katso maistuva idea!

Ihanasti tuoksuva basilika ja rapsakka persilja tuovat kauniisti väriä ja makua keittiöön. Jatkokasvata kaupasta ostetut tuoreyrtit yksinkertaisilla ohjeilla.

Kotona ruukkuyrtit pitävät ilmavasta ja kosteahkosta kasvualustasta. Voit istuttaa ne hiekkapitoiseen kukkamultaan tavalliseen ruukkuun. Älä poista viljelyruukkua, sillä silloin juuret helposti vaurioituvat. Reikäisestä ruukusta yrttien juuret mahtuvat hyvin kasvamaan läpi. Umpinaisessa ruukussa voit saksilla hieman avartaa pohjareikää.

Pidä ruukkuyrtit valoisalla paikalla, mutta vältä paahdetta. Juuret ovat myyntiketjussa usein ehtineet hieman kuivahtaa, joten ne eivät jaksa heti toimittaa riittävästi vettä muhkealle versomäärälle. Minikasvihuone tai parin tukikepin varaan viritetty läpinäkyvä muovi pienentävät yrtin haihduttamista niin, että se jaksaa pysyä terhakkaana. Viljelykasvihuoneessa ruukkuyrtit ovat myös tottuneet huoneilmaa korkeampaan ilmankosteuteen, joten sumuttelu silloin tällöin lisää kestävyyttä.

Voit myös käyttää markkinoilla olevia, vettä kierrättäviä ruukkuyrttien kasvatuslaitteita.

Useimmat ruukkuyrtit viljellään puutarhoilla katetuissa kouruissa, joiden yläpinnassa on ruukkuja varten sopivan kokoiset reiät. Kourujen pohjalla virtaa vesi, ja pikkutaimen juuret kasvavat vähitellen sitä kohti. Kouruissa virrannut vesi ei suinkaan lorise viemäriin, vaan se puhdistetaan ja kierrätetään uudelleen kasvien käyttöön.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat