Mainos

Rutiinitarkastus paljasti: Sairaanhoitajalla tutkinto suorittamatta

Pirkanmaan poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa naishoitajan epäillään toimineen sairaanhoitajan tehtävissä Valkeakosken aluesairaalassa vuosien 2005-2010 aikana ilman tehtävään vaadittavaa tutkintoa.

Naista epäillään luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Juttu on siirtynyt syyttäjälle tällä viikolla.

Poliisi aloitti jutun tutkinnan Valviran pyynnöstä loka-marraskuun vaihteessa.

Valvira oli ensin ryhtynyt tutkimaan tapausta itse sen jälkeen, kun Pirkanmaan sairaanhoitopiiri vuonna 2010 huomasi puutteita hoitajan koulutuksessa.

- Tapaus tuli ilmi sairaanhoitopiirin tekemissä rutiinitarkastuksissa, kuvailee lääkintöneuvos Liisa Toppila Valvirasta.

Sairaanhoitopiirit ovat ryhtyneet tekemään rutiinitarkastuksia, eräänlaisia pistekokeita, tarkastaakseen työntekijöidensä pätevyyden vuonna 2009 paljastuneen valelääkärijutun jälkeen.

- Tuolloin vuonna 2009 paljastui tämä nuori poika, joka toimi lääkärinä ilman tarvittavia opintoja. Sen jälkeen syntyi malli, että työnantajat lähtivät tekemään rutiinitarkastuksia käyttämiensä sijaisten taustoista.

Opinnoista suoritettu yli puolet

Poliisitutkinnan kohteena ollut noin 45-vuotias nainen oli suorittanut sairaanhoitajan ammattitukintoa Tampereen ammattikorkeakoulussa, mutta opinnot olivat jääneet kesken vuonna 2004.

- Hän oli suorittanut tutkinnosta yli puolet, mutta paljon oli vielä suorittamattakin, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Joni Länsipuro Pirkanmaan poliisista.

Potilasturvallisuus tarkkailuun

Nainen oli tehnyt Valkeakosken aluesairaalassa eri mittaisia sairaanhoitajan sijaisuuksia useiden vuosien ajan.

Kun puutteet koulutuksessa tulivat ilmi, sairaanhoitopiiri ryhtyi Valviran mukaan välittömästi tarkistamaan, onko potilasturvallisuus vaarantunut.

- Sairaanhoitopiirin tutkimuksien mukaan ei ollut, kertoo Toppila.

Samalla selvitettiin, miten sairaanhoitopiiri on onnistunut palkkaamaan työntekijän, jolla ei ole tehtävään vaadittavaa koulutusta.

- Nainen oli tehnyt sijaisuuksia sairaanhoitopiirille ennenkin, mutta sitten laki ja vaatimukset sijaisten koulutuksesta muuttuivat. Sairaanhoitopiirillä ei ollut tapana tarkastaa hyviksi todettujen sijaisten taustoja. Ei osattu epäillä, uskottiin ja luotettiin ihmisiin ehkä eri tavalla kuin nykyisin.

Saattaa toimia alalla edelleen

Syytteessä olevalla naisella on kesken jääneiden sairaanhoitajaopintojen lisäksi lähihoitajan tutkinto.

Kysyttäessä työskenteleekö nainen hoiva-alalla tällä hetkellä, Valviran vastaus on seuraava:

- En pysty ottamaan kantaa tähän kysymykseen. Hän on lähihoitaja eikä meillä ole näyttöä, etteikö hän pystyisi siinä tehtävässä toimimaan, vaikka hän onkin toiminut oikeudettomasti sairaanhoitajana, kertoo Toppila.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.