Rusin asianajaja: "Voitto!"

Valtiolle syntyi yhteensä 70 000 euron vahingonkorvausvelvollisuus tietovuodosta ja perusoikeusloukkauksesta. Sen sijaan käräjäoikeus arvioi, että esitutkinnan aloittamisessa ei menetelty virheellisesti.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut valtion maksamaan suurlähettiläs Alpo Rusille 70 000 euron korvaukset Stasi-jupakasta.

SuurlähettiläsAlpo Rusin asianajaja Zacharias Sundström pitää käräjäoikeuden päätöstä voittona.

- Rusi sai mitä hän lähti hakemaan, Sundström sanoi.

- Käräjäoikeus huomioi valtion tekemät pahimmat virheet, Sundström sanoi.

- Summat olivat suhteessa siihen mitä jutussa tapahtui eli ne olivat aika muhkeita.

Sundström ei pidä todennäköisenä, että Rusin puolelta jutussa valitettaisiin hovioikeuteen.

Alpo Rusi saa korvauksia taloudellisesta vahingosta 20 000 euroa, henkisistä kärsimyksistä 50 000 euroa, lakimieskuluja 25 000 euroa ja oikeudenkäyntikuluja 80 000 euroa, kaikki korkoineen.

Rusi vaatii valtiolta oikeudessa puolen miljoonan euron korvauksia henkisistä kärsimyksistä ja taloudellisista menetyksistä.

Valtion asianajajan Aarno Arvelan mukaan käräjäoikeuden päätös oli osittain yllätys.

- Rusin korvausvaatimuksen määrä oli alunperin korkea, että tämä oikeuden päätös tuli sellaiselle totutulle tasolle, Arvela kommentoi oikeuden päätöstä.

Käräjäoikeus katsoi, että suojelupoliisi oli syyllistynyt tietovuotoon ja Rusin perusoikeuksien loukkaukseen. Sen sijaan käräjäoikeus arvioi, että esitutkinnan aloittamisessa ei menetelty virheellisesti.

Käräjäoikeuden mukaan Alpo Rusin rikosepäilyä koskeva tieto on alun perin ollut lähtöisin Suposta.

Oikeus katsoi, että poliisiviranomaisten lisäksi Alpo Rusia koskeneesta rikosepäilystä olivat tietoisia sisäasiainministeri Ville Itälä, pääministeri Paavo Lipponen, tasavallan presidentti Tarja Halonen, presidentti Martti Ahtisaari, ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja, Keskustapuolueen puheenjohtaja Esko Aho, ulkoasiainneuvos Suomi ja valtiosihteeri Antti Satuli.

Käräjäoikeus katsoi, että joku mainituista henkilöistä, jonka tiedossa on ollut salassapitonormin alaista tietoa, on rikkonut salassapitovelvollisuuden, jolloin tieto on vuotanut julkisuuteen.

Suojelupoliisi aloitti vuonna 2002 esitutkinnan, jossa Rusia epäiltiin törkeästä vakoilusta entisen Itä-Saksan hyväksi. Epäily ei johtanut syytteeseen.

Lisäksi käräjäoikeus katsoi perusoikeusloukkauksen tapahtuvan. Oikeusministeri Johannes Koskisen lausuma "On todettu,että juuri törkeään vakoilurikokseen ei löytynyt näyttöä, mutta sen sijaan kylläkin sinänsä lainvastaisesta toiminnasta" on syyttömyysolettaman vastainen.

Laajasti Rusin vahingonkorvausoikeudenkäynnistä www.mtv3.fi/rusi

(8.11.07)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat