Ruotsista Suomeen ujuttautuneen vuohijengin jäsenille pitkiä vankeustuomioita huumekaupasta – rikollispomo uhkasi räjäyttää jengiläisen asunnon

Poliisi kertoo, miten pääsi kansainvälisen rikollisjengin jäljille: "Ei ole perinteinen ryhmä" 5:50
Poliisi kertoo, miten kansainvälisen rikollisjengin jäljille päästiin: "Ei ole perinteinen ryhmä"

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään tuomionsa rikosvyyhdistä, joka oli kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän yritystä rantautua Suomeen. Oikeus jakoi tiistaina ryhmittymän jäsenille pitkiä vankeustuomioita huumerikoksista.

Ryhmittymää johtanut 45-vuotias ruotsalainen Can Murat Eker sai yhdeksän vuotta ehdotonta vankeutta törkeästä huumausainerikoksesta, pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta. Oikeus tuomitsi miehen menettämään valtiolle rikoshyötynä 301 500 euroa.

Poliisi tiedotti tammikuun lopussa estäneensä jengin kiinnittymisen Suomeen. Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisin tutkinnassa selvitettiin huumausaine-, ampuma-ase- ja väkivaltarikoksia, joista tuomittiin nyt ryhmän jäseniä.

Poliisin on kertonut aiemmin, että ryhmän johtohahmo värväsi ryhmän jäsenet Suomessa, hankki heille aseita ja raportoi ryhmän toiminnasta ulkomaille. Rikollisryhmä ehti kasvaa noin 15 henkilön kokoon, ennen kuin poliisi puuttui sen tekemisiin.

Pitkiä tuomioita ropisi myös ryhmään värvätyille suomalaismiehille. Käräjäoikeus katsoi jutun toiseksi päätekijäksi Joachim Mikael Vehviläisen, 50, jonka oikeus tuomitsi viiden ja puolen vuoden pituiseen vankeusrangaistukseen. Saman pituisen tuomion sai Emil Alexander Uotila, 31.

Dan Marcus Mallenius, 28, sai kaksi vuotta ja neljä kuukautta niin ikään ehdotonta vankeutta.

Lisäksi eripituisia ehdollisia vankeurangaistuksia sai seitsemän miestä ja yksi nainen.

Järjestäytynyt rikollisryhmä

Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että ruotsalainen Eker ja suomalainen Vehviläinen toimivat osana järjestäytynyttä rikollisryhmää.

Ryhmittymä toi Suomeen neljä kiloa kokaiinia, jonka jäsenet levittivä eteenpäin muiden muassa Helsingin Bahamankadulta ja Kasarmikadulta tätä tarkoitusta varten vuokratuista asunnoista. Ainakin osa ryhmän maahantuomasta kokaiinista oli yli 90-prosenttista eli erittäin puhdasta.

Lisäksi ryhmittymä myi eteenpäin reilut kaksi kiloa amfetamiinia. Huumerikoksista peräisin olevaa rikoshyötyä ryhmän jäsenet siirtelivät esimerkiksi luovuttamalla suuria summia käteisiä varoja toimitettavaksi eteenpäin.

Käräjäoikeuden mukaan ruotsalaismiehen yläpuolella toimi ainakin kaksi henkilöä ulkomailla.

Poliisi on aiemmin kertonut, että jengillä ei ollut liivejä tai muuta tunnuksellista vaatetusta eikä kerhotilaa. Heillä oli kuitenkin tarkoitus teettää käyttöönsä esimerkiksi sormuksia.

Poliisin esitutkintapöytäkirjasta ilmenee, että ryhmittymän tarkoituksena oli käyttää tunnuksenaan vuohenpäätä. Poliisi takavarikoi ryhmän johtajaksi epäillyn ruotsalaismiehen puhelimesta erilaisia vuohenpääaiheisia kuvia, joista osassa on selvät viittaukset paholaiseen eli Saatanaan.

Väkivaltaista kurinpitoa

Ruotsalaismies piti rikollisryhmäänsä kurissa väkivallan ja sen uhan avulla. Kun hän kyllästyi erääseen ryhmittymän jäseneen, hän nöyryytti tätä väkivaltaisesti ja pakotti toisen ryhmän jäsenen videoimaan pahoinpitelyn.

– Katso nyt mitä tapahtuu, jos sinä teet samoin, ruotsalaismies sanoi tälle toiselle ryhmän jäsenelle.

Tämän jälkeen ruotsalaismies teki nöyryyttämästään miehestä juoksupoikansa. Uhrin mukaan jengipomo pahoinpiteli häntä päivittäin. 

Uhri kertoi poliisille, miten ruotsalaismies näytti hänelle jatkuvasti valokuvia ja videoita siitä, miten oli pahoinpidellyt ja kiduttanut muita ihmisiä. Hän myös uhkasi räjäyttää miehen asunnon, jos tämä ei tottele häntä.

Uhrin mukaan tämä henkinen väkivalta oli ruotsalaismiehestä hauskinta. 

Oikeudenkäynti poliisivartiossa

Johtohahmo on Ruotsin kansalainen, loput syytetyt ovat suomalaisia. Ruotsalaismies ja jutun toinen päätekijä vangittiin syyskuun alkupuolella epäiltyinä törkeistä huumausainerikoksista. Tätä ennen pääepäillyt olivat poliisin mukaan jääneet kiinni seksuaalirikoksista, joita käsitellään erillisenä asiana.

Oikeudenkäynti tapahtui tiukkojen turvatoimien ympäröimänä Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa, jossa ei saanut valokuvata. Salissa oikeudenkäyntiä valvoi sekä siviilipukuisia että virkapukuisia poliiseja.

Oikeussalin keskelle oli aseteltu sermit, jotka estivät ruotsalaismiestä näkemästä vyyhdin muita syytettyjä. 

Lue myös:

    Uusimmat