MTV oikeudessa: Kansainvälinen jengioikeudenkäynti Helsingissä alkoi tiukkojen turvatoimien ympäröimänä – turvasalissa poliiseja, näköesteet ja tiukka kuri

3:46
MTV paikalla oikeudessa: Näitä asioita oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä käsitellään.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään oikeudenkäynti, jossa pääepäiltyjä syytetään muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Jutussa on laajemmin kyse kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän yrityksestä rantautua Suomeen.

Poliisi tiedotti viime viikolla onnistuneensa estämään kansainvälisen rikollisryhmän kiinnittymisen Suomeen. Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisin tutkinnassa selvitettiin huumausaine-, ampuma-ase- ja väkivaltarikoksia, joista epäillään ryhmän jäseniä.

Oikeudenkäynti alkoi puoli tuntia myöhässä ja tiukkojen turvatoimien ympäröimänä Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa. Salissa ei saa valokuvata.

Salissa oikeudenkäyntiä valvoi sekä siviilipukuisia että virkapukuisia poliiseja.

Oikeussalin keskelle oli aseteltu sermit, jotka estivät vyyhdin päätekijäksi epäiltyä 45-vuotias ruotsalaismiestä näkemästä vyyhdin muita syytettyjä. 

Päätekijää vartioi kaksi virkapukuista poliisia ja myös tuomioistuimen puheenjohtaja kiinnitti huomiota epäillyn päätekijän yrityksiin nähdä muita salissa olevia. Tuomari kehotti pääepäiltyä katsomaan pelkästään eteenpäin.

Klo 11.48

Oikeuskäynti on päättynyt tiistain osalta. Käsittely jatkuu torstaina.

Klo 11.46

Oikeus harkitsi epäiltyjen vaatimuksia ja päätti pitää 45-vuotiaan ruotsalaismiehen vangittuna. Myöskään yhteydenpitorajoituksia ei muutettu.

Palkka-asiat voi käräjäoikeuden mukaan hoitaa poliisin tutkinnanjohtajan välityksellä.

Toisen pääepäillyn, 50-vuotiaan suomalaismiehen käräjäoikeus päätti pitää niin ikään vangittuna. 

Molempia epäillään törkeästä huumausainerikoksesta.

Klo 11.16

Ruotsalainen pääepäilty pyytää, että hänen yhteydenpitorajoituksiaan purettaisiin, jotta hän voisi järjestellä raha-asioitaan ja pitää yhteyttä läheisiinsä. Mies toivoo voivansa käyttää esimerkiksi kännykkäänsä saadakseen rahat tililleen.

Syyttäjä pysyi tiukkana ja vaati yhteydenpitorajoituksia pidettäväksi voimassa. Syyttäjä perusteli tätä esimerkiksi sillä, minkälaisesta rikoskokonaisuudesta on kyse.

Syyttäjän mukaan ruotsalaismies voi hoitaa asioita poliisin tutkinnanjohtajan kautta.

Toinen pääepäilty vaati, että pääsee vapaaksi. Hänen avustajansa totesi, ettei 50-vuotiaalla miehellä ole karttamisvaaraa, koska hän on Suomen kansalainen.

Syyttäjä vastusti tätäkin vaatimusta.

Klo 10.40

Syyttäjän mukaan ryhmittymä hankki Helsingin keskustasta Bahamankadulta ja Kasarminkadulta kaksi kerrostalohuoneistoa, joissa huumausaineita varastoitiin ja pakattiin myyntipakkauksiin.

Avunantosyytteet koskevat asuntojen vuokraamista ja muovikäsineiden sekä pakkaustarvikkeiden hankkimista.

Ruotsalaismies: "rikollisryhmä ei ole järjestäytynyt"

Klo 10.35

Pääepäilty kiistää huumekaupan. Hän myöntää kuuluvansa rikollisryhmään, mutta kiistää, että se olisi millään tavalla järjestäytynyt.

Syyttäjän mukaan jutussa on kaksi pääepäiltyä, toiminta on ollut järjestäytynyttä ja tarkoitus on ollut laajentaa kansainvälisen ryhmän toimintaa Suomeen. Järjestäytymistä osoittaa syyttäjän mukaan muiden muassa se, että huumekauppaa varten ryhmä on vuokrannut kaksi asuntoa Helsingin keskustasta.

Syyttäjän mukaan rikollisryhmä toi Ruotsista Suomeen on neljä kiloa kokaiinia, joka levitetty Suomessa. Kokaiini on tuotu Tornion kautta henkilöautolla Suomeen.

Lisäksi jutussa on takavarikoitu kaksi ja puoli kiloa amfetamiinia. 

23 syytekohtaa

Klo 10.24

Yhteensä juttukokonaisuudessa syytekohtia on 23, joista syyttäjä luki 19 tiistaina alkaneessa oikeudenkäynnissä. Loput kohdat tulevat julkiseksi myöhemmin.

Vakavin epäillyt rikokset ovat törkeitä huumausainerikoksia, joista epäillään yhteensä ainakin kuutta henkilöä. Yhteensä syytettyjä on jutussa 15.

Muita tiistaina julkiseksi tulleita rikosnimikkeitä ovat avunanto törkeään huumausainerikokseen ja törkeä rahanpesu. Molemmat nimikkeet liittyvät Suomessa käyttyyn huumekauppaan.

Lisäksi syyttäjä vaatii rangaistusta muiden muassa ampuma-aserikoksista ja pahoinpitelystä, jota toinen jutun pääepäillyistä kohdisti toiseen vyyhdin pääepäiltyyn.

MTV Uutiset seuraa oikeudessa paikan päällä oikeudenkäyntiä.

Tarkoitus ujuttaa jengi Suomeen

Poliisin mukaan ryhmän johtohahmo värväsi ryhmän jäsenet Suomessa, hankki heille aseita ja raportoi ryhmän toiminnasta ulkomaille. Johtohahmo ja toinen pääepäilty ovat poliisin mukaan Ruotsin kansalaisia.

Poliisin mukaan pääepäilty tuli Suomeen tarkoituksenaan perustaa alaosasto kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisryhmälle. Ryhmällä on nimi, eriytyneet roolit ja käskyvaltasuhteet. Lisäksi poliisi sai viitteitä, että ryhmän tarkoituksena oli hankkia yhtenäisiä ulkoisia tunnuksia, kuten sormuksia.

Pääepäillyt vangittiin epäiltyinä törkeistä huumausainerikoksista syyskuussa. Poliisi oli aiemmin ottanut heidät kiinni seksuaalirikoksista epäiltyinä.

Osalla suomalaisepäillyistä on taustaa törkeästä huumausainerikollisuudesta.

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeudenkäyntiin on varattu alustavasti yhdeksän istuntopäivää. 

Huumeita epäillään levitetyn lähes puolen miljoonan edestä

Ryhmän epäillään järjestäneen ulkomailta Suomeen kokaiinia ja amfetamiinia, ja huumeita epäillään levitetyn 450  000 euron edestä. Ryhmältä takavarikoitiin lisäksi esimerkiksi kannabiskasvattamo.

Huumeiden varastointiin käytettiin poliisin mukaan vuokra-asuntoja Helsingin keskustassa. Yhdestä huoneistosta takavarikoitiin videovalvontajärjestelmä.

Poliisin mukaan ryhmän kurinpidossa käytettiin väkivaltaa ja sen pelkoa. Ryhmän käyttämässä asunnossa olleelle videovalvontajärjestelmälle tallentui, kun ryhmän johtohahmo kohdistaa jäseneen pitkäkestoista väkivaltaa ja teko kuvataan. Poliisin mukaan tämän tarkoituksena oli raportoida ylemmälle portaalle väkivallankäytöstä.

Pääepäilty lähetteli poliisin mukaan viestejä, joissa hän kehotti hakemaan netistä tietoa hänen nimellään ja hakusanalla "Södertäljen mafia". Poliisin mukaan miehen tarkoituksena oli tuoda esille, että hänellä on kytköksiä Ruotsin järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

"Södertäljen mafia" tai Södertäljenätverket ei kuitenkaan poliisin mukaan liity Suomessa tutkittuun tapaukseen muuten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja