Ruotsissa puhkesi raivo – hiihtopomon ulostulo venäläisurheilijoista ihmetyttää: "Mikään ei oikeuta sitä"

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n pääsihteeri Michel Vion olisi lähitulevaisuudessa valmis ottamaan venäläisurheilijat takaisin hiihtolajien pariin, mutta ranskalaisen kanta on herättänyt Pohjoismaiden lajiliitoissa suurta vastustusta. Vion puhui aiemmin tällä viikolla venäläisurheilijoiden puolesta Planicassa, joka järjestää ensi helmikuussa hiihdon MM-kisat.

–  Näyttää siltä, että KOK (Kansainvälinen olympiakomitea) ja puheenjohtaja Thomas Bach, joka tapaa nyt eri liittoja kesä- ja talviurheilussa, ovat alkaneet miettiä oven avaamista (venäläisille) enemmän tai vähemmän, Vion sanoi ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan.

–  Urheilun pitäisi olla irti politiikasta. Kestää ainakin muutaman viikon, luultavasti kuukausia, ennen kuin siitä (venäläisten paluusta urheilukentille) tulee realismia. Mutta näyttää siltä, että venäläiset ja valkovenäläiset pääsevät takaisin urheiluun jo tänä talvena.

Suomen hiihtoliitto julkaisi torstaina tiedotteen, jossa se tyrmäsi venäläisurheilijoiden osallistumisen hiihtolajien kansainväliseen kilpailutoimintaan. Myös Ruotsista ja Norjasta tuli vastustusta Vionille.

–  Ajattelemme täysin päinvastoin kuin hän. Emme ymmärrä, miksi hän tekee tälläisen ulostulon juuri nyt. Mikään näinä päivinä ei viittaa siihen, että sota (Ukrainassa) olisi hiipumassa, Ruotsin hiihtoliiton puheenjohtaja Karin Mattsson kommentoi TT:lle.

Mattsson totesi Sportbladetille, että tilanne Ukrainassa olisi pahempi kuin aikoihin ja että sodan loppuminen olisi vähintä, mitä venäläisten mahdollisuuden paluun eteen voisi tehdä. Ruotsalainen uskoo kuitenkin, että paluuseen vaadittaisiin enemmän. Kilpaileminen neutraalin lipun alla ja ilman kansallislaulua ei ole vaihtoehto.

– Ei, se olisi helpotus nykytilanteeseen. Mikään ei oikeuta sitä, sillä tilanne Ukrainassa ei ole parantunut, Mattsson totesi ja sanoi, että Ruotsin lajiliitto aikoo olla kansainväliseen hiihtoliitto FIS:iin yhteydessä.

– Meillä on syy tehdä se uudelleen. Sitten Michel Vion sanoo, että he noudattavat KOK:n suositusta ja minun on vaikea uskoa, että KOK harkitsee nyt mitään muita vaihtoehtoja. Se olisi täysin epäloogista, Mattsson sanoi.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS käsittelee venäläisurheilijoiden asemaa lokakuun loppupuolella.

Venäjä ja sen liittolainen Valko-Venäjä suljettiin suurelta osin kansainvälisen urheilun ulkopuolelle, kun Venäjä hyökkäsi helmikuun lopulla Ukrainaan. Viime päivinä keskustelu venäläisurheilijoiden paluusta on kiihtynyt eri lajeissa kuten jääkiekossa, jossa NHL-pomo Bill Daly on esittänyt venäläiskiekkoilijoiden osallistumista vuoden 2024 World Cup -turnaukseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja