Ruotsin hallitus uskoo talouskasvuun ja työllisyyteen

Oppositio syyttää porvarihallitusta varakkaiden suosimisesta työttömien ja köyhien kustannuksella.

Ruotsin valtiontalous on edelleenkin vahvoissa kantimissa, ja kevään tulo- ja menoarvion esitellyt hallitus uskoo talouden kasvuun ja työllisyyden parantumiseen.

Oppositio myönsi valtiontalouden hyvät näkymät, mutta syytteli porvarihallitusta varakkaiden suosimisesta työttömien ja köyhien kustannuksella.

- Hallitus tavoittelee täystyöllisyyttä. Parantamalla yrittäjyyden edellytyksiä uskomme työpaikkojen lisääntyvän etenkin vähittäiskaupassa ja palvelualoilla, valtiovarainministeri Anders Borg totesi esitellessään budjettiesitystään esitystään tänään.

Nyt esitelty budjetti on porvarihallituksen ensimmäinen täysin oma. Syksyn budjetin laadinnasta vastasivat vielä sosiaalidemokraatit, vaikka sen porvarillinen hallitus esittelikin.

- Voimme kohta nähdä politiikkamme tuloksia. Arviomme mukaan työmarkkinoilla on 185 000 henkeä enemmän vuoteen 2009 mennessä, sanoi Borg.

Hän vakuutti, että porvarillinen hallitus tähtää täystyöllisyyteen. Tähän saakka täystyöllisyys on kuulunut sosiaalidemokraattisten ministereiden vakiosanastoon.

Taloustilanne vahva

Ruotsin julkinen talous on kevätbudjetin valossa erittäin vahva. Syysbudjetissa hallitus arveli, että talouskasvu olisi tänä vuonna 3,3 prosenttia. Nyt hallitus korjaa arvionsa 3,7 prosenttiin ja vuoden 2008 osalta 3,3 prosenttiin.

Hallituksen laskelmien mukaan budjetti on edelleenkin ylijäämäinen ja valtion velka vähenemässä voimakkaasti. Vuonna 2010 valtion velka olisi 23 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun se nyt on 43 prosenttia.

Opposition mielestä hallitus suosii rikkaita

- Porvarihallituksen lupaamat verohelpotukset, varallisuus- ja kiinteistöveron poistaminen, suosii varakkaita, sosiaalidemokraattien entinen valtiovarainministeri Pär Nuder arvosteli budjettiesitystä.

Vasemmistopuolueen valtiopäiväedustaja Elina Linna oli samoilla linjoilla.

- Verohelpotukset lisäävät yhteiskunnan eriarvoisuutta ja työttömät maksavat rikkaiden verohelpotukset. On suuri puute, ettei hallitus käytä valtion hyvää taloutta kuntatyöllisyyden parantamiseen, Linna arvioi.

Ruotsin ammattijärjestön LO:n puheenjohtaja Wanja Ljunby-Wedin harmitteli, että hallitus antaa verohelpotuksia yhteiskunnan hyväosaisille, mutta unohtaa matalapalkkaiset naiset.

Akateemisten alojen keskusjärjestön puheenjohtaja Anna Ekström oli huolissaan siitä, että tutkimukseen ja yliopisto- ja korkeakouluopiskeluun suunnatut määrärahat vähenevät toisessa budjetissa peräjälkeen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat