Ruotsalaistutkijat: Tämä rasvainen ruoka onkin terveydelle hyväksi

Paljon juustoa syövillä naisilla on pienempi sydäninfarktin riski kuin vähän juustoa syövillä naisilla, tuoreessa ruotsalaistutkimuksessa todetaan.

Ruotsalaistutkimuksen mukaan runsaasti juustoa syövillä naisilla on pieni sydäninfarktin riski. Tutkimuksissa juuston sydäninfarktilta suojaavaan vaikutukseen ei vaikuttanut sen rasvapitoisuus. Sen sijaan juuston sisältämä kalsium selitti osan sydäntä suojaavasta vaikutuksesta. Lisäksi juuston ravintoaineissa voi olla muitakin suojaavia tekijöitä.

Tutkijat totesivat, ettei maitovalmisteita pitäisi tarkastella yhtenä joukkona vaan erillisinä elintarvikkeina. Aiemmissa tutkimuksissa näin on tehty vain harvoin. Yhtenä joukkona tutkittuna tärkeitä yhteyksiä voi jäädä havaitsematta, sillä maitovalmisteet ovat koostumukseltaan ja ravintosisällöltään vaihteleva ryhmä elintarvikkeita.

Maito ja Terveys ry:n mukaan tutkimuksessa seurattiin 33 363 ruotsalaisen naisen ruokatottumuksia ja terveyttä 11,6 vuoden ajan. Naiset olivat 48–83-vuotiaita. Ruotsalaistutkijoiden tuoreet tutkimustulokset julkaistiin tammikuussa arvostetussa ravitsemusalan Journal of Nutrition -lehdessä.

Juustoa tutkittu viime vuosina paljon

Englantilaisen ravitsemusklikinan tutkimuksen mukaan juustoa säännöllisesti syövillä ihmisillä on noin 12 prosenttia pienempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen. Tutkimustulokset saatiin kahdeksan Euroopan maan terveystiedoista, joka käsitti yli 340 000 ihmistä. Mielenkiintoista onkin, että tutkimustulokset vaihtelivat hieman maittain: Esimerkiksi Ranskassa juuston syönnillä todettiin olevan diabetesriskiä alentava ja Iso-Britanniassa puolestaan nostava riski. Tämä saattaa tutkijoiden mukaa johtua siitä, että maissa syödään erityyppistä juustoa.

Norjalaistutkijat havaitsivat jo keväällä 2012 juustossa piilevän diabetesta ennaltaehkäiseviä tekiköitä. The Oslo Heart Studyn tutkijat löysivät juuston suotuisan vaikutuksen metabolisen oireyhtymän riskitekijöihin. Metabolinen oireyhtymä edeltää kakkostyypin diabetesta ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat