Ruokavalio kuntoon! Osaatko huomioida lemmikkisi yksilölliset tarpeet?

Syötätkö lemmikillesi oikeanlaista ruokaa?

Kissojen ja koirien ruokatrendit tulevat ja menevät siinä missä ihmistenkin. Lemmikin ruokaa valitessa ei kuitenkaan kannata lähteä muotivirtausten vietäväksi, vaan perustaa valinta tieteellisesti tutkittuihin tosiasioihin.

Tutkimustiedon jatkuvasti lisääntyessä voidaan yhä kiistattomammin todeta oikeanlaisen ravitsemuksen lisäävän lemmikkien hyvinvointia ja ylläpitävän niiden kuntoa läpi elämän.

Kissa ei ole pieni koira – koira ei ole pieni ihminen

Kissa ja koira ovat omia eläinlajejaan, ja tiedetään, että niiden lajikohtaiset ravitsemukselliset tarpeet poikkeavat oleellisesti toisistaan. Sopivaa ruokavaliota valittaessa tulisikin kissoja ja koiria kunnioittaa omina lajeinaan. 

Lajityypillisten erojen lisäksi tulisi huomioida myös kunkin eläimen yksilölliset ravitsemukselliset tarpeet, kuten ikä, elämäntyyli ja rotu sekä mahdolliset erityistarpeet. Esimerkiksi se, onko lemmikki steriloitu vai ei, vaikuttaa merkittävästi sen ravitsemuksellisiin tarpeisiin.

Itse tehtyä ruokaa? Jos haluaa itse valmistaa ruoat lemmikilleen tai koostaa ruokavalion useista erilaisista lähteistä, tulisi ensin perehtyä huolellisesti juuri oman lemmikkinsä ravitsemuksellisiin tarpeisiin niin ravintoaineiden kuin energiankin suhteen. Kissa ja koira saattavat elää kohtuullista elämää myös vähemmän optimaalisella ravinnolla, mutta tasapainoinen, yksilölliset tarpeet täyttävä ravinto luo vahvan pohjan kissan tai koiran terveydelle ja hyvinvoinnille läpi sen elämän.

Ravinnon tehtävä on tarjota energiaa ja rakennusaineita jatkuvasti kasvavalle ja uudistuvalle elimistölle. Lisäksi ravinnon avulla voidaan vahvistaa terveyttä ja eläinlääkärin määräämillä erikoisruokavalioilla jopa tukea sairauksien hoitoa. Tiedetään, että elimistön ihanteellisen toiminnan ylläpitämiseksi kissat ja koirat tarvitsevat päivittäin ruokavaliostaan 50–70 ravintoainetta, joille on asetettu tutkimuksiin perustuvat, kansainväliset saantisuositukset. Ei pelkästään riitä, että ruoka sisältää näitä kaikkia – ravintoaineiden tulee olla myös keskenään oikeassa tasapainossa.

Löytöeläimestä lemmikki? Katso video:

Löytöeläimestä hyvä lemmikki 1:24

Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio.

Lähde: Royal Canin Finland Oy

Lue myös:

    Uusimmat