Ruoan hinta voi nousta hurjasti – näin suomalaiset reagoivat: "Raakaa touhua"

Näin ruoan hintojen nousu vaikuttaa tavallisten ihmisten arkeen 2:22
Katso video: Näin ruoan hintojen nousu vaikuttaa tavallisten ihmisten arkeen.

Ruoan hintojen nousu huolestuttaa kuluttajia ja vaikuttaa monen ostoskäyttäytymiseen. MTV Uutiset Live jututti suomalaisia kauppakeskuksessa Helsingissä.

Luonnonvarakeskus Luke ennustaa tuoreessa maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksessaan, että ruoan hinta voi nousta tänä vuonna jopa 10 prosenttia.

Kasvisruokaa ja hintavertailua

Ruoan kallistuminen herättää kuluttajissa erilaisia ajatuksia, myös huolta ja ostoskäyttäytymisen muuttumista.

– Ostan vain sen, mitä tarvitsen. Teen aina sen verran ruokaa, että tulee tasa-annos, eikä mene yhtään hävikkiin. En muista, koska olisin viimeksi käynnyt ravintolassa, mutta hintojen nousu näkyy varmasti siellä myös, sanoo Jaska Lemmetyinen

Ruoan hintojen nousu ei tunnu hirveästi Aija Rouhiaisen arjessa, mutta hän kertoo olevansa tarkempi sen suhteen, ettei ruokaa heitetä pois.

– Olemme kotona jo siirtyneet enemmän kasvisruokaan, niin muutos ei sikäli tunnu paljon. Kalan hinta on noussut, mutta sitten vaihtelemme kalalaatuja. 

Jussi Lammenaho palasi Suomeen noin kuukausi sitten Espanjasta. Lammenaho oli Espanjassa kahdeksan kuukautta, joten Suomeen paluu on vaatinut totuttelua paikallisiin hintoihin.

– Oluen juontiin on joutunut kiinnittämään huomiota. Ja silloin kun lähdin, paketti kahvia maksoi kolmisen euroa, ja nyt se maksaa kuusi euroa. Siinä on tapahtunut merkittävä hintamuutos.

Tulevaan ostoskäyttäytymiseen Lammenaho kertoo kiinnittävänsä jatkossa vähän huomiota.

– Olen laihdutuskuurilla aina, niin en jaksa kiinnittää tähän huomiota, nauraa Lammenaho. 

Muutos näkyy monen ihmisen arjessa

Hintojen nousu näkyy myös opiskelija-arjessa. Liisa Suomalainen kertoo, että hintojen muutokset vaikuttavat siihen, mitä tuotteita hän valitsee. Hintojen nousu on näkynyt hänen mielestään laajasti maitotalous,- liha- ja kalatuotteissa. Myös mehujen ja jäätelön kallistumisen Suomalainen on huomannut.

– Kerään ostoskärryyn sellaisia tuotteita, jotka on vähän edukkaampia, ja vältän niitä kaikista kalliimpia tuotteita. 

Suomalainen kertoo jatkossa seuraavansa hintoja ja tekevänsä hintavertailua. 

Myös Ahmed Saadi on huomannut ruoan hintojen nousun.

– Ruoan kallistuminen ei ole hyvä juttu. Jokaisessa ruokakaupassa näkyy muutos.

Tiina Peltola kertoo käyvänsä yhdeksän jälkeen Alepassa, jolloin myynnissä on alennustuotteita. Ennen ruoan hintojen nousua Peltola ei ole kertonut tehneensä niin usein näin. 

– Onhan tämä ruoan hintojen nousu aika järkyttävää. Jos ei mitään voi itse tehdä, niin ei tässä muuta voi kuin odottaa, että hinnat nousevat.

Ina Forsman kertoo olevansa vegaani, joten lihan hinnan nousu ei tunnu hänen arjessaan. 

– Asun Berliinissä, ja aina kun tulen Suomeen, huomaan valtavan hintaeron. Hintojen nousu on aika raakaa touhua, koska ei ole vaikutusta niinkään sillä, onko enää isot vai pienet tulot.

Hintaeroja Forsman on huomannut etenkin einesruoissa ja vihanneksissa. Saksassa vegaaniruoat ovat edullisempia. Esimerkiksi Forsman nimeää vegaanijuustot.

Luken arvio ruuan hintojen noususta on tehty suhteessa viime vuoden suhdannekatsaukseen. Erityisesti kallistuvat vilja-, liha- ja maitotuotteet.

Lue myös:

    Uusimmat