Näin eriarvoisesti hintojen nousu kohtelee suomalaisia – mihin ryhmään oma kotitaloutesi kuuluu?

8:31
Katso myös: Ruoan hintaan kohdistuu tänä vuonna poikkeuksellisen suurta painetta – kuinka paljon ruokakassi voi kallistua?

Hintojen nousu kohtelee Kuluttajaliiton mukaan suomalaisia hyvin eriarvoisesti. Liitto on julkaissut listauksensa esimerkkikotitalouksista, joiden kulut poikkeavat toisistaan lähes kuin yö ja päivä. 

Kuluttajaliiton mukaan erityisesti asumiseen ja liikkumiseen liittyvillä valinnoilla on suuri merkitys kuluttajien omaan inflaatioon.

– On tärkeää tiedostaa omien valintojen ja olosuhteiden vaikutukset omaan talouteen, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell toteaa tiedotteessa.

– Parhaimmillaan inflaatio esimerkkikotitalouksissa on vain kolmen prosentin luokkaa ja pahimmillaan jo yli kymmenen prosenttia. Maaliskuussa näimme inflaation kohoavan jopa 14 prosenttiin, mutta onneksi suunta on jo hieman maltillisempaan päin.

Kaikkein korkeimman inflaation kotitaloudessa inflaatiolukua nostivat Kuluttajaliiton mukaan lämmitysöljyn ja auton käyttö. Lisäksi kyseisessä kotitaloudessa kulutetaan paljon muun muassa alkoholia ja tupakkaa.

Luvut pohjautuvat Tilastokeskuksen laskemaan kuluttajahintaindeksiin huhtikuulta 2022.

Näin eri tavoin hintojen nousu kohtelee suomalaisia

Kotitalouksien esimerkkityypit on koonnut Kuluttajaliitolle tilastoasiantuntija Ilkka Lehtinen. Painorakenteet ja niihin pohjautuvat inflaatioluvut ovat arvioita kotitalouksien tyyppiesimerkkien mukaisesti.

Isommat kulut syntyvät lämmityksestä ja autoilusta

Keskimääräinen inflaatio tulee Kuluttajaliiton arvion mukaan olemaan tänä vuonna yli viisi prosenttia.

– Keskimäärin palkansaajien ostovoima heikkenee, jos palkkojen arvioidaan nousevan keskimäärin noin kaksi prosenttia. Eläkeläisten asema on parempi, koska eläkkeet nousevat vuoden 2023 alussa yli viisi prosenttia, kuluttajaliitto laskeskelee.

Huonoin tilanne on tällä hetkellä niillä kotitalouksilla, joissa ajetaan paljon autolla ja käytetään lämmitykseen polttoöljyä tai sähköä. 

– Energian, erityisesti polttoöljyn, hinnat ovat nousseet nopeasti. Myös omakotitalon korjauskulut ovat nousseet paljon.

Kala ja kahvi ruokapöydän suurimmat rahasyöpöt

Pahimmilta hintojen nousulta ovat säästyneet vuokra-asujat ja joukkoliikenteen käyttäjät. 

– Vuokrat ja julkisen liikenteen hinnat ovat kehittyneet hitaasti. Myös osakehuoneiston hoitovastikkeet ovat nousseet maltillisesti.

Ruokakaupassa eniten ovat nousseet tuoreen kalan ja kahvin hinnat. Perunan, riisin, siipikarjanlihan ja maidon hintakehitys on ollut puolestaan hidasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja