Ruissämpyläiset

Mikään ei voita tuoreita itse leivottuja sämpylöitä - varsinkin kun ne on leivottu juureen.

20-24 kpl

Juuri:
7 dl vettä (tai piimää)
1 pkt hiivaa (50 g)
½ dl siirappia
6 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja

Taikina:
½ rkl suolaa
2 rkl kuminaa tai fenkolia
50 g margariinia tai rypsiöljyä tai voita
6 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja
3-5 dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja tai Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja ruisjauhot. Sekoita. Anna taikinajuuren käydä 20-30 min niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat lisää makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä, esim. jääkaapissa. Valmista juuri tällöin kylmään nesteeseen.

Valmista taikina lisäämällä taikinajuureen suola, kumina tai fenkoli, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja vähitellen niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa sämpyläisiä. Monitoimikone on kätevä apu ruistaikinan vaivaamiseen. Leivo taikinasta 6-7 cm paksu tanko ja leikkaa se 20-24 viipaleeseen. Taputtele viipaleet sämpyläisiksi ja laita ne uunipellille. Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. ½ tuntia. Paista sämpyläisiä 225-240-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 15 min.

VINKKI: Voit tehdä happamia ruisleipiä tämän ohjeen mukaan, kun käytät oikeaa taikinajuurta.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat