Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ruissämpyläiset

Julkaistu 10.01.2013 14:19

Mikään ei voita tuoreita itse leivottuja sämpylöitä - varsinkin kun ne on leivottu juureen.

20-24 kpl

Juuri:
7 dl vettä (tai piimää)
1 pkt hiivaa (50 g)
½ dl siirappia
6 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja

Taikina:
½ rkl suolaa
2 rkl kuminaa tai fenkolia
50 g margariinia tai rypsiöljyä tai voita
6 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja
3-5 dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja tai Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja ruisjauhot. Sekoita. Anna taikinajuuren käydä 20-30 min niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat lisää makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä, esim. jääkaapissa. Valmista juuri tällöin kylmään nesteeseen.

Valmista taikina lisäämällä taikinajuureen suola, kumina tai fenkoli, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja vähitellen niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa sämpyläisiä. Monitoimikone on kätevä apu ruistaikinan vaivaamiseen. Leivo taikinasta 6-7 cm paksu tanko ja leikkaa se 20-24 viipaleeseen. Taputtele viipaleet sämpyläisiksi ja laita ne uunipellille. Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. ½ tuntia. Paista sämpyläisiä 225-240-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 15 min.

VINKKI: Voit tehdä happamia ruisleipiä tämän ohjeen mukaan, kun käytät oikeaa taikinajuurta.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lisää aiheesta:

HapantaikinaleivätViljaviikon lettileipäSpelt-leipäTerveysleipäKreikkalainen fetaleipäAamulla leivottavat sämpyläpalat
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen21:50
    Viiden jälkeen

    Maikkarin juontaja joutui kiperään tilanteeseen – ruotsin lehtori Lötjönen arvioi suorituksen

  • Eilen20:37
    Ihmissuhteet

    Lily Allen julkaisi poikkeuksellisen kostoalbumin – kosto nöyryytyksestä helpottaa, mutta voi mennä yli

  • Eilen18:52
    Terveys ja hyvinvointi

    Miten nukut? Tämä seikka yöllä voi lisätä sydänsairauksien riskiä

  • Eilen17:00
    Ruokavirasto

    Lasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpaloja

  • Eilen16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan