Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mäkisen mummon Prätsykät

Prätsykät ovat eräänlaisia lettuja.
Prätsykät ovat eräänlaisia lettuja. Tinskun keittiössä
Julkaistu 15.11.2025 06:00

MTV LIFESTYLE

Ainekset

  • 3 dl piimää tai hapanta kermaa (tai molempia)
  • 2 kananmunaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • voita tai öljyä paistamiseen

Valmistusohje

  1. Riko kananmunat piimän tai kerman joukkoon ja sekoita ranne rikki.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne nesteeseen.
  3. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vatkaa tai turvota – prätsykät eivät pidä hienostelusta.
  4. Kuumenna paistinpannu miedolle lämmölle ja lisää voita tai öljyä.
  5. Nostele taikinasta noin 3 rkl kerrallaan pannulle. Paista kannen alla, kunnes pintaan ilmestyy pieniä reikiä ja pohja on kauniin ruskea (n. 2–3 min/puoli).

"Ensimmäisen kerran törmäsin sanaan prätsykkä Metsäkylän Marttojen hallituksen kokouksessa. En silloin vielä päässyt maistamaan näitä mystisiä prätsyköitä, mutta kiinnostukseni heräsi heti. Se mikä on lähes varmaa niin prätsykät ovat selvästi olleet nopea vierasvara. Ainekset prätsyköihin maaseudulla oli kaapissa aina", kertoo Tinskun keittiön Tiina Varjus. Resepti: Tinskun keittiössä – Helposti herkullista (Readme 2025).

  • Käännä ja paista toinen puoli.
  • Tarjoile sokerin, marjojen tai hillon kanssa – Tai mitä nyt sitten kaapissa sattuu olemaan.
  • Lisää aiheesta:

    SuklaafondantTäysjyväleipä grahamjauhoistaGluteenittomat blinitSahramipullat rahkastaPikkuletutBrownie
    Makeat letutHuomenta SuomiNopeat ja helpotLeivontaSuolaiset leivonnaiset

    Tuoreimmat aiheesta

    Makeat letut
    • 06:00
      Huomenta Suomi

      Mäkisen mummon Prätsykät

    • 15.07.201614:55
      Leivonta

      Hellapoliisin muurinpohjaletut

    • 07.11.201414:20
      Päivän resepti

      Hellapoliisin karpalo-rahkaletut

    • 18.02.201300:00
      Gluteeniton

      Gluteenittomat letut

    • 18.02.201300:00
      Kasvisruoka

      Rahkaletut