Mainos

Ruanda-oikeudenkäynnin hinta kolme miljoonaa euroa

Tänään päättyneeseen Ruanda-oikeudenkäyntiin upposi rahaa lähes kolme miljoona euroa. Oikeusministeriön rahaa kului liki puolitoista miljoonaa euroa. Suomen Tietotoimiston mukaan keskusrikospoliisin kulut ja lopulliset syytetyn avustajien palkkiot mukaan lukien summa kasvaa lähes kolmeen miljoonaan eruoon.

Maksettavaa kertyi muun muassa käräjäoikeuden matkoista Ruandaan ja Tansaniaan. Pelkästään matka- ja majoituskuluja kertyi 150 000 euroa. Todistelut ja tulkkaukset Suomessa ja Ruandassa maksoivat 600 000 euroa.

Lisäksi käräjäoikeus joutui palkkaamaan oikeudenkäynnin ajaksi ylimääräistä henkilökuntaa: palkkoihin upposi 440 000 euroa. Oikeusministeriön mukaan kustannukset vielä tarkentuvat myöhemmin.

Suurista kustannuksista huolimatta oikeusministeriö katsoo, ettei sillä ollut oikeutta puuttua riippumattoman tuomioistuimen toimintaan. Näin ollen se ei pystynyt vaikuttamaan esimerkiksi oikeudenkäynnin kestoon tai todistelusta aiheutuneisiin kustannuksiin.

Ruotsi luovuttaisi Ruandaan

Suomi ei halunnut luovuttaa ruandalaismiestä kotimaahansa oikeudenkäyntiä varten. Suomi kieltäytyi Ruandan pyynnöstä, koska YK:n asettama Ruandan kansanmurhaa tutkiva erityistuomioistuin kielsi luovutuksen. Tuomioistuin ei ollut vakuuttunut, että mies saisi maan omissa tuomioistuimissa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin.

Tapausta ei voitu käsitellä erityistuomioistuimessa, sillä se ei ole ottanut käsiteltäväkseen uusia tapauksia vuosiin. Se on keskittynyt isompien sotarikosvyyhtien käsittelyyn.

Suomen lisäksi esimerkiksi Saksa, Ranska ja Britannia ovat kieltäytyneet ruandalaissyntyisten ihmisten luovutuksen kotimaahansa samoin perustein. Sen sijaan Ruotsin korkein oikeus päätti viime vuonna, että luovutuksen voi tehdä. Se kuitenkin keskeytettiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kehotuksesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.