Mainos

Royal Tenenbaums

USA 2001. Ohjaus: Wes Anderson. Käsikirjoitus: Anderson, Owen Wilson. Tuotanto: Anderson, Barry Mendel, Scott Rudin. Kuvaus: Robert D. Yeoman. Leikkaus: Daniel R. Padgett. Musiikki: Mark Mothersbaugh. Pääosissa: Gene Hackman, Anjelica Huston, Ben Stiller, Gwyneth Paltrow, Owen Wilson, Luke Wilson, Bill Murray, Kumar Pallana, Seymour Cassel. Kesto: 109 min.

Wes "Rushmore" Andersonin uusin elokuva alkaa lupaavasti. Alec Baldwinin kertojanääni värittää visuaalista ilotulitusta, jonka aiheena on omalaatuisten lapsinerojen ja heidän originellien vanhempiensa muodostama perhe. Royal Tenenbaumin (Gene Hackman) jälkikasvu menestyy taiteen, tieteen ja urheilun alalla, mutta varhaiskypsien vekaroiden tunnepuoli on retuperällä. Elokuvan sävy on kepeä, lakonisessa toteavuudessaan humoristinen. Tutut oldies-hitit tukevat hilpeästi tilanteesta toiseen hyppelyä.

Elokuvan alussa katsojan odotukset ovat korkealla. Taustoja setvitään ja tulevia juonenkäänteitä pohjustetaan perusteellisesti. Kunnes sitten käy ilmi, ettei tälle loputtomalle selittämiselle ja petaamiselle näy loppua. Kiinnostus lopahtaa, kun itse tarina ei saa tuulta siipiensä alle.

Ohjaaja Anderson ja näyttelijä Owen Wilson kynäilivät elokuvaan käsikirjoituksen ja pääsivät peräti oscar-ehdokkaiksi. Mikäs siinä, jos sattuu tykkäämään juonenkiemuroista vain niiden itsensä vuoksi. Royal Tenenbaums -kässäriä on varmasti ollut hauska ideoida, mutta kuten niin usein on aloittelevien (käsi)kirjoittajien laita, ei tälläkään kertaa ole hennottu karsia materiaalia kokonaisuuden hyväksi. Hassut sattumukset, asusteet ja kaikenkarvaiset detaljit on nostettu etualalle peittämään todellisen sisällön puutetta.

On vaikea määritellä, mihin kategoriaan Royal Tenenbaums sijoittuu. Onko se komedia vai kenties draama? Tyyli nojaa ensinmainittuun, tapahtumat jälkimmäiseen genreen. Hyvät näyttelijät menevät hukkaan päämäärättömän pelleilyn keskellä, eikä nuori ohjaaja ole osannut hillitä nimekkäiden tähtiensä irrottelua. Royal Tenenbaums on ennen muuta Gene Hackmanin elokuva, sillä hän on ainoa, joka tulee edes jollain tavalla lähelle, inhimillistyy ja kasvaa. Aikuistuneita lapsia esittävät Ben Stiller, Gwyneth Paltrow, Luke ja Owen Wilson jäävät yhden ilmeen angsti-ihmeiksi, joilla on kivat kuteet mutta ei mitään sanottavaa.

Teksti: Outi Heiskanen
Kuva: Buena Vista

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja