Mainos

Rovaniemen ammuskelu: Järjestysmiesten ripeys pelasti useita

Rovaniemeläisen Doris-yökerhon järjestysmiesten ripeys saattoi pelastaa useita henkiä toissayönä tapahtuneessa ammuskelussa. Järjestysmiehet ehtivät ottaa turvaan ravintolan sisälle toistakymmentä ulkona ollutta ihmistä. Uhrinsa ilmeisesti sattumanvaraisesti valinnut ampuja oli siinä vaiheessa lähestymässä yökerhon ovea.

- Henkilökunta toimi erittäin ammattitaitoisesti. Heti ensimmäisen laukauksen jälkeen katu kyettiin tyhjentämään lähes kokonaan. On hyvin mahdollista, että siinä säästyi henkiä, korosti tutkintaa johtava rikosylikomisario Jukka Haataja.

Motiivia Haataja ei vielä tänään halunnut arvioida. Hän kuitenkin muistutti, ettei "poliisilla ole minkäänlaista viitettä siitä, että tekijä olisi tuntenut kumpaakaan uhria tai uhrit toisiaan. Ampujalla oli myös panoksia jäljellä molemmissa aseissa".

308-kaliiperisella metsästyskiväärillä ja 9-millisellä 38 Smith & Wesson -revolverilla varustautunut ampuja surmasi nuoren rovaniemeläismiehen ja haavoitti toista vakavasti. Sen jälkeen hän ampui itsensä. Mies oli viikkoa aiemmin palannut Rovaniemelle kriisinhallintatehtävistä Kosovosta.

Tulitus alkoi autossa

Yökerhon edustalle johtava Koskikatu on tietöiden takia suljettu. Haatajan mukaan ampuja ajoi sulkujen ohi jalkakäytävän kautta ja pysäytti auton yökerhon lähelle. Hän ampui ensimmäisen kerran jo autosta. Luoti rikkoi tuulilasin osumatta kuitenkaan ihmisiin.

Mies nousi autosta ja ampui revolverilla ravintolasta poistunutta asiakasta. Asiakas oli siinä vaiheessa kadun toisella puolella yli kymmenen metrin päässä ampujasta. Uhriin osunut luoti oli kuolettava.

Ensimmäisen laukauksen jälkeen järjestysmiehet alkoivat vetää sisälle ulkona olleita ihmisiä. Heitä oli toistakymmentä, pääosa tupakoimassa. Lähes kaikki saatiin turvaan yökerhon luodinkestävän oven taakse.

Yksi poistumassa oleva asiakas oli kuitenkin ehtinyt jo edemmäs tyttöystävänsä kanssa. Ampuja haavoitti vastaan kävellyttä miestä. Tämän tyttöystävää hän ei ilmeisesti kuitenkaan yrittänyt ampua.

Pian sen jälkeen ampuja surmasi itsensä. Vakavasti haavoittuneella uhrilla ei ole enää hengenvaaraa.

Laukauksia ammuttiin yhteensä viisi, neljä revolverilla ja yksi kiväärillä. Kaikki osumat lähtivät revolverista. Poliisin mukaan revolverin rullaan jäi kaksi patruunaa sekä kiväärin piippuun yksi ja lippaaseen kolme patruunaa. Ase oli varmistamaton poliisin ottaessa sen haltuunsa.

Molemmat aseet olivat "lähipiirin omistamia ja luvallisia". Ampujalla oli kuitenkin rinnakkaislupa vain kivääriin.

Vaikea kohde

Hotelli Vaakuna ostaa yökerhonsa turvapalvelut. Ammunnan alkaessa yökerhossa oli neljä rovaniemeläisen LapSec Oy:n järjestysmiestä. Varsin nopeasti paikalle hälytettiin vielä kaksi lisää.

- Yökerhot ovat ylipäätään erittäin haastavia kohteita. Sinne lähetetään vain kokeneita työntekijöitä, joilla on kunnon koulutus ja varustus, LapSecin toimitusjohtaja Juhani Salminen sanoi.

Varautumista ääritilanteisiin kuvastaa muun muassa se, että järjestysmiehillä oli yllään suojaliivit.

- Turva-ala ammattimaistuu, ja se myös maksaa. Toiset asiakkaat sen ymmärtävät, mutta jotkut pitävät turvatoimia pelkkänä turhana kustannuksena, hän huomautti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

(18.05.)

(18.05.)

(18.05.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.