Roope Salminen julkaisi kuvan sairaalavuoteelta – karut oireet pysäyttivät ensimmäisen kerran vain 16-vuotiaana: "Olin varma, että kuolen"

9:03
Roope Salminen vastasi tiukkaan kysymykseen Joonas Nordman Show'ssa

Juontaja Roope Salminen kertoo Instagramissa kärsineensä sydämen synnynnäisestä rakenneviasta.

Juontaja Roope Salminen julkaisi maanantaina Instagram-tilillään kuvan sairaalavuoteeltaan. Salminen julkaisi kuvan yhteydessä pitkän kirjoituksen, jossa hän kertoo kärsineensä sydämen synnynnäisestä rakennevasta.

– Tänään koko elämän mittainen pärjääminen sydämen synnynnäisen rakennevian kanssa tuli päätökseensä, toivottavasti lopullisesti. Hoitajani Rea totesi, että me joilla on pahoja rytmihäiriöitä nuorena luullaan kaikki että ollaan yksin, mutta oikeasti tämä on aika yleistä. Siksi päätin kirjoittaa tästä vähän, Salminen aloittaa.

Ensimmäiset oireet Salminen kertoo kirjoituksessaan havainneensa jo teini-iässä.

– Huomasin ensimmäiset pahat rytmihäiriöni 16-vuotiaana. Olin varma, että kuolen ja hakeuduin lääkäriin. Siellä ei selvinnyt mitään, mutta lääkäri totesi, että yksi mahdollisuus on supraventrikulaarinen takykardia. Hoitoon ei kuitenkaan pääsisi, ellei kohtausta saataisi ns. ”nauhalle”, eli sydänfilmi pitäisi pystyä ottamaan ennen kuin kohtaus ehtii loppua. 

Lääkärin kommentin jälkeen kohtauksia tuli toisinaan esimerkiksi treeneissä, laskettelurinteessä ja kotioloissa, mutta myös kaksi kertaa keikalla. Hän kertoo soittaneensa useamman kerran ambulanssin, kun kohtaukset olivat pahoja.

– Pystyin kuitenkin aina itse soittamaan apua ja opin jossain vaiheessa olemaan aika rauhallinenkin sydämen hakatessa, joten ymmärrettävästi en ollut yleensä se kiireellisin ambulanssiajon kohde (ja hyvä niin!). Kohtausta ei koskaan saatu talteen, Salminen kirjoittaa päivityksessään.

Jossain vaiheessa hän kertoo lakaneensa yrittämästä päästä hoitoon. Sen sijaan hän kertoo muun muassa pyrkineensä välttämään tilanteita, jotka voisivat laukaista kohtauksen. Aina se ei kuitenkaan onnistunut. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2015 Uuden Musiikin Kilpailun yhteydessä. Kyseessä oli hänen ensimmäinen juontotyönsä suorassa lähetyksessä.

– Sain kohtauksen kenraaliharjoituksen ja suoran välissä, mutta en koskaan kertonut kenellekään. Pelkäsin, että saan potkut, paljastaa Salminen.

Kun kohtauksia alkoi vuosien mittaan olla harvemmin, hän kertoo oppineensa elämään asian kanssa ja eläneensä melko normaalia elämää. Viime vuonna tilanne kuitenkin kääntyi. Kroppa ja sydän eivät ottaneet rankkaa vuotta hyvin.

– Jouduin soittamaan ambulanssin kotiini pari kertaa ja toisella kerroista paikalle sattui ensihoitaja, jolla oli todella iso vaikutus elämääni. Hän kertoi, että lääketiede on kehittynyt kovasti siitä, kun kävin kerran 15 vuotta sitten lekurissa ja kehotti googlaamaan ”katetriablaation”, Salminen kirjoittaa

Salminen meni uudestaan lääkäriin ja kuvaili tarkasti oireitaan useiden vuosien ja kymmenien kohtausten varrelta. Lopulta hän sai kutsun hoitoon. 

– En voinut uskoa, että käytännössä jokapäiväinen pelkääminen saattaisi olla alkuvuodesta 2021 ohi, hän kirjoittaa ja kertoi saapuneensa maanantaina sairaalaan.

– Pelotti ihan saatanasti, kun nivusten kautta uitiin sydämeen säätämään. Pari tuntia sain kokea aitiopaikalta lääketieteellistä ihmettä, kun ylilääkäri Pekka toisesta huoneesta välillä laittoi sydäntä hakkaamaan yli kahtasataa ja sitten taas rauhoitti sen. Missään vaiheessa ei sattunut ja huippuhenkilökunta selitti koko ajan rauhallisesti missä mennään, hän kuvailee operaatiota.

Kirjoituksensa lopuksi Salminen korostaa olevansa hyvin kiitollinen siitä, että sai lopulta apua vaivaansa.

– Monessa muussa maassa se ei olisi ollut mahdollista. Itse elin tosiaan puolitoista vuosikymmentä ajatellen, että ei mikään auta kuitenkaan. Jos siis tunnet jonkun, jolla on SVT (melko lailla varmasti tunnet vähintään yhden!), kehota hakemaan apua. Tänään olo on voipinut mutta kevyt ja hyvä, ja oon niin niin niin kiitollinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja