Mainos

Romutuskampanjalla hyvä alku: autoja jopa ostetaan romutettavaksi

Yleensä uusien autojen kaupassa ja romuttamolla vietetään hiljaista heinäkuuta. Tänä kesänä tilanne on toinen, sillä monet ovat tarttuneet tilaisuuteen romuttaa autonsa ja saada siitä hyvästä 1500 euron alennussetelin.

Heinäkuun alusta alkaneen romutuspalkkiokampanjan myötä vanhan auton romuttanut saa alennussetelin, joka takaa uuden, vähäpäästöisen auton ostajalle 1500 euron alennuksen.

– Meille on tuotu heinäkuussa noin kymmenen prosenttia enemmän autoja kuin yleensä, arvelee Romu Keinäsen romukauppias Harri Keinänen.

Alennussetelit eivät ole jääneet taskun pohjalle lepäämään, vaan niitä on käytetty esimerkiksi yhden Suomen suurimman autokauppaketjun Laakkosen liikkeissä yli sadan uuden auton ostamiseen.

Vuoden loppuun asti kestävästä kampanjasta veikataankin uusien autojen kaupalle melkoista piristysruisketta.

– Uskallan veikata, että tuhansia kappaleita myydään enemmän kuin ilman tätä romutuskampanjaa myytäisiin. 3000-5000 autoa voisi olla sellainen valistunut arvaus, Laakkonen Konsernin toimitusjohtaja Timo Yli-Salomäki arvioi.

Yli-Salomäen mukaan useimmat kampanjan myötä ostetut autot ovat pieniä, ja maksavat alle 20 000 euroa. Keinäsen mukaan myös romuttamolle tuodut autot ovat pieniä kaupunkiautoja. 

Vanhoja autoja ostetaan romutusta varten 

Myös ihmisten kahdenvälinen autokauppa on lisääntynyt, kun naapurin vanhan peltoauton arvo on noussut kampanjan myötä.

Käytetty auto ostetaan muutamalla sadalla eurolla ja romutetaan. Voittoa kertyy mukavasti, kun uuden auton ostoa varten saa 1500 euron alennuksen takaavan romutussetelin.

– Kyllä tällaisia tarinoita on jonkin verran kuulunut. Naapurit saattavat keskustella keskenään, jos jollakin on romutettava auto vaikka takapihalla, niin sen voi seinänaapuri hyväksikäyttää, Yli-Salomäki kertoo.

– Mutta sehän on vain hyvä asia, että saadaan vanhat, paljon päästöjä tuottavat autot pois liikenteestä ja romuttamolle, hän jatkaa.

Myös romuttamolla on kuultu tarinoita siitä, että auto on ostettu vain yhtä tarkoitusta, eli romuttamista varten.

– Olen kuullut, että jotkut ovat hankkineet auton varta vasten tänne tuomista varten. Kun ostaa halvemman auton muutamalla satasella ja sitten tuo meille, niin siinähän saa ihan kohtuullisen hyödyn, Keinänen pohtii. 

Myös käyttökuntoisia autoja on romutettu

Romuttaja on huomannut kampanjassa myös pienen epäkohdan: Vaikka autolla olisi käyttöikää vielä vuosia, sen arvo on niin matala, että se viedään mieluummin romutettavaksi. Näin vanhalla autolla saadaan ainakin 1500 euron etu uuteen autokauppaan.

– Siinä romutuksen menee seassa ehkä jokunen käyttökuntoinen autokin, joille harrastajilla voisi olla käyttöä. Mutta yleisesti ottaen kampanja on positiivinen asia, Keinänen toteaa. 

Yli-Salomäen mukaan säästöä tulee, vaikka joku romuttaisikin vielä käyttökunnossa olevan auton.

– Uusissa autoissa muut kulut ovat vähäisemmät. Esimerkiksi bensan kulutus on niin paljon pienempi vanhoihin autoihin verrattuna, että jo sillä säästää rahaa, Yli-Salomäki kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.