Rohkea äiti avautuu synnytyksen jälkeisestä psykoosista – voimakkaita aistiharhoja ja musertava uupumus: "Kuulin miehen äänen päässäni"

Äitiyden pilvilinnat ja todellisuus 8:11
Sini Ariell Bonds ja Irene Naakka kertovat avoimesti vaikeasta vauva-arjesta ja synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Miksei äiti muka saisi myöntää väsymistään?

Brittinainen sairastui synnytyksen jälkeiseen psykoosiin. Nyt Sarah avautuu rankasta kokemuksestaan ja rohkaisee muita äitejä hakemaan apua riittävän ajoissa.

Moni tuore äiti sairastuu synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Osalla rankka kokemus voi laukaista myös synnytyksen jälkeisen psykoosin, joka vaatii kiireellistä hoitoa. 

Daily Mail -sivusto jakoi Iso-Britanniassa asuvan Sarah Snellingin, 29, kokemuksen synnytyksen jälkeisestä psykoosista eli lapsivuodepsykoosista. Sarah kärsi toisen lapsensa syntymisen jälkeen unettomuudesta, itsetuhoisuudesta sekä hallusinaatioista.

– Mieleni täyttyi epärealistisista ajatuksista. Olin niin fyysisesti kuin psyykkisestikin aivan uupunut.

Unettomuus laukaisi psykoosin

Sarahilla on kaksi tytärtä. Nuorimmaisen Sarah synnytti vuoden 2018 heinäkuussa. Sarahin mukaan hänellä oli helppo raskaus. Myös synnytyksen jälkeen arki sujui hyvin. 

Muutaman kuukauden jälkeen Sarah alkoi kuitenkin kärsiä psykoosin oireista.

– Minulla oli aistiharhoja, tunsin oloni pelokkaaksi ja käyttäydyin epätasapainoisesti. Mutta en kokenut olevani sairas, Sarah kertoo. 

Sarah kärsi synnytyksen jälkeen unettomuudesta, ja unen määrä väheni jatkuvasti. Sarah tahtoi olla jokaisen tunnin hereillä vahtiakseen tyttäriään, kolmevuotiasta Phoebea ja vastasyntynyttä Ellaa.

– Ajattelin, että olen kuin Ihmenainen enkä tarvitse unta. Join kupin toisensa perään mustaa kahvia pysyäkseni hereillä ja vahtiakseni tyttöjä, kun he nukkuivat.

Unenpuute laukaisi Sarahilla lapsivuodepsykoosin. Terveyskirjaston mukaan lapsivuodepsykoosiin sairastuu vajaa yksi prosentti äideistä. Psykoosi alkaa ensin muun muassa väsymyksenä, itkuisuutena ja unettomuutena. Lopulta siihen liittyy myös epäluuloisuutta ja toimintakyvyn menetystä.

Psykoosivaiheen kestoaika vaihtelee paljon viikoista kuukausiin.

"Minulle se kaikki oli todellista"

Sarah pelkäsi jatkuvasti jotain pahaa tapahtuvan hänen lapsilleen, jos hän ei olisi kokoajan varuillaan.

– Pelkäsin, että heidät vaikka kidnapattaisiin yön aikana, joten lakkasin nukkumasta. Halusin varmistaa, että ovet olivat lukossa ja lapseni olivat turvassa.

Sarah näki, kuuli ja haistoi asioita, jotka eivät olleet todellisia. Hän esimerkiksi luuli, että hänen asuntonsa oli täynnä aseistettuja poliiseja.

– Kuulostaa naurettavalta, mutta minulle se kaikki oli todellista.

– Haistoin myös tuoksuja, joita ei ollut olemassa. Eräänkin kerran ajattelin auto-onnettomuutta, jossa lapseni olisivat mukana ja uskoin, että se oli oikeasti tapahtunut. Pystyin muka haistamaan kuoleman. Se oli kuin mädän lihan ja palaneen hajua.

Sarah kertoo, että pesi käsiään 70 kertaa päivässä, kunnes ne olivat verenpunaiset. Hän ei tehnyt muita kotitöitä kuin puhdisti vauvansa juomapulloja neuroottisesti.

– Kuulin miehen äänen päässäni vakuuttelevan minulle, että minua tarkkailtiin. Jos join lasin vettä, ääni säikäytti minut ja kertoi, että vesi oli tarkoituksella myrkytettyä.

Lisäksi Sarah kuuli naisen äänen, joka vakuutteli lasten pärjäävän paremmin ilman häntä.

Kahden viikon unettomuuden ja oudon käyttäytymisen jälkeen Sarahin äiti Liz Kasemsant, 54, haki tyttärensä lääkäriin. Liz aavisti, että Sarah ei ollut kunnossa.

– Äitini huomasi, että näytän erilaiselta ja käyttäydyin epänormaalisti. Persoonallisuuteni oli kadonnut, ja olin epätasainen.

Parantuminen alkoi

Matkalla sairaalaan Sarah harkitsi keinoja päästä pois tilanteesta.

– Ainoa asia, joka esti minua hyppäämästä ulos liikkuvasta autosta, oli Phoebe, jota pitelin sylissäni, Sarah kertoo.

Liz tiesi, ettei Sarah vahingoittaisi lapsiaan. Mutta itselleen Sarah oli vaaraksi. Sarah päätyi Chelmsfordin sairaalan neuvolaosastolle seitsemän viikon ajaksi.

– Toivoin sen kaiken hulluuden loppuvan ja olin saanut tarpeekseni. Ajattelin tyttöjeni pärjäävän paremmin ilman minua. Minut eristettiin sairaalassa mielenterveyteni takia, lääkärit kokivat minun olevan vaarallinen itselleni. 

– Sain aivan mieletöntä hoitoa sairaalassa. Nyt siitä kaikesta on kulunut vuosi, ja olen täysin toipunut lääkityksen ansiosta. Elän päivän kerrallaan ja ymmärrän nyt sen, että itsestään täytyy pitää huolta.

Suomen Mielenterveys ry:n mukaan lapsivuodepsykoosi on raju tila.

Psykooosista toipuminen voi olla kuitenkin hyvin nopeaa. Suurin osa äideistä toipuu hyvin ja kykenee myöhemmin toimimaan normaalisti äidinroolissa. 

Lapsivuodepsykoosi koskettaa myös muuta perhettä äidin lisäksi. Suomen Mielenterveys ry muistuttaa, että koko perhe voi tarvita erityistä tukea. Muun muassa perhetyön ammattilaiset voivat olla tukemassa niin äitiä kuin muitakin perheenjäseniä. 

Lue myös:

    Uusimmat