Kuva paljastaa, millaista tuskaa on synnytyksen jälkeinen masennus

28-vuotias äiti avautuu synnytyksenjälkeisestä masennuksestaan.

Yli puolella synnyttäneistä äideistä ilmenee heti synnytyksen jälkeen muutaman päivän kestävää ja itsestään ohimenevää masentuneisuutta. Noin 10–15 prosentilla synnyttäneistä kehittyy synnytyksen jälkeinen masennustila, joka on oirekuvaltaan vakavampi ja pitkäkestoisempi.

"Tältä näyttää synnytyksen jälkeinen masennus"

Yksi synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastuneista on 28-vuotias Tori Block. Kun hänen mielensä oli vajonnut matalimmilleen, Tori pyysi miestään ottamaan kuvan itsestään.

– Kuvan katsominen muistuttaa minua kokemastani tuskasta, pelosta herätä uuteen päivään. Tältä näyttää synnytyksen jälkeinen masennus, ainakin omalla kohdallani, Tori kertoo Love What Matters -sivustolla.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Tori kertoo, ettei tiennyt sairastavansa synnytyksen jälkeistä masennusta ennen kuin hänen siskonsa kysyi asiasta vauvan ollessa kolmikuinen. Tätä ennen Tori oli kieltäytynyt myöntämästä masennustaan, sillä se sai hänet tuntemaan olonsa huonoksi äidiksi.

Monesti synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsivät äidit kokevat depressiostaan syyllisyyttä tai häpeää. Tämän vuoksi esimerkiksi hoitoon hakeutuminen voi viivästyä – joskus kohtalokkain seurauksin.

Kokemus teki naisesta vahvemman

Synnytyksen jälkeisen masennuksen tunnustamisen jälkeen Torin asiat menivät vielä aiempaakin huonompaan suuntaan. Hänestä tuli äärimmäisen tietoinen surun, vihan, yksinäisyyden ja onnettomuuden tunteistaan. Tori etääntyi läheisistään toivoen kuitenkin, että he nostaisivat hänet ylös kurjuudestaan.

– Ryhdyttyäni googlaamaan eri tapoja riistää henkeni päätin, että on aika hakea apua. Kerroin perheelleni haluavani kuolla, haluavani päättää elämäni, Tori kertoo.

Lääkkeitä pienen lapsen äiti ei olisi halunnut imetyksen vuoksi syödä. Toinen syy oli, että lääkkeisiin turvautuminen tarkoitti Torin mielessä synonyymiä heikkoudelle.  Nyt hän toteaa olleensa väärässä: psykiatrinen apu pelasti hänen henkensä.

Avun saaminen auttoi Toria jatkamaan elämäänsä ja äitiyttään.

– Lapseni tai synnytyksen jälkeinen masennukseni eivät olleet suunniteltuja. Molemmat ovat silti elämäni suurimpia siunauksia, joiden vuoksi olen vahvempi ja ymmärrän itseäni paremmin.

***

Lapsiperheen arki voi olla unettomuudessaan ja yllätyksellisyydessään haastavaa. Miten arjesta pienen lapsen kanssa selviää? Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa. Katso haastattelu alla olevalta videolta.

7:36

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.