Mainos

Robin Packalen ja Darude esiintyvät Turun Kauppatorin ilmaisessa suurkonsertissa

Turun Tähden -suurkonsertti kokoaa yhteen kansan, tähtiesiintyjät sekä mainetta niittäneet turkulaiset Turun uudistuneelle Kauppatorille. Tapahtumalla on myös yhteiskunnallinen merkitys.

Turun uudistettu Kauppatori avautuu isosti lauantaina syyskuun 17. päivä järjestettävän Turun Tähden -suurkonsertin myötä. Maksuttomassa konsertissa esiintyy kattaus Suomen rakastetuimpia tähtiä, sillä lavalle nousevat muun muassa Tommi LäntinenMira LuotiDarude, Robin Packalen, Pepe Willberg sekä Vilperin perikunta.

– Tästä tulee hieno tapahtuma. Meillä ei ole usein mahdollisuutta kuunnella Sandstormia Kauppatorilla, Turun Tähden projektipäällikkö Janne Uoti nauraa.

Hän iloitsee monipuolisesta tapahtumasta, joka tuo paitsi turkulaiset, myös muualta paikalle saapuvat kävijät yhteen. Uoti kokee, että kaikille avointen tapahtumien järjestäminen on erityisen tärkeää juuri nyt, ja suurkonsertti on myös teko Turkua kohtaan.

– Elämme outoja sekä taloudellisesti epävarmoja aikoja. Olemme kuitenkin selvinneet koronasta ja saamme uuden upean Kauppatorin auki, joten tapahtumassa koetaan varmasti todellista yhteenkuuluvuuden tunnetta, hän sanoo.

Neljä tähteä ja yksi kunniatähti

Musiikkiohjelman lisäksi yksi tapahtuman kohokohdista on Turun Tähden -palkinnon saajien paljastaminen. Tänä vuonna tunnustuksen vastaanottaa neljä henkilöä, joista jokainen saa oman tähtensä Turun Veistämöntorilla sijaitsevalle Hollywood-tyyliselle Walk of Famelle.

Aurajoen Nuorkauppakamarin perustama Turun Tähden -palkinto on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 1996. Palkinnolla halutaan antaa tunnustus turkulaisuutta taiteen, viihteen, urheilun tai elinkeinoelämän saralla positiivisella tavalla tunnetuksi tehneelle henkilölle tai ryhmälle.

– Palkinnon nimeen liittyy etymologiaa, ovathan palkitut tehneet töitä kirjaimellisesti Turun tähden, Uoti selittää.

Tähän mennessä tähtensä Turun Walk of Famelle ovat saaneet 26 henkilöä, joiden joukossa ovat muun muassa jääkiekkoilija Saku Koivu sekä suosikkiartistit Matti ja TeppoKarita Mattila, Tamara Lund sekä Michael Monroe.

– Myös kaikki Kauppatorin suurkonsertin esiintyjät ovat saaneet aikanaan palkinnon, Uoti sanoo.

Turun Walk of Famelle syttyy tänä vuonna myös viides tähti. Se kuuluu huhtikuussa menehtyneelle Ilkka Kanervalle, jolle raati on myöntänyt kunniatähden. Uoti kertoo, että rakastettua turkulaispoliitikkoa tullaan muistamaan tapahtuman yhteydessä toisellakin koskettavalla tavalla.

Useita hyväntekeväisyyskohteita

Turun Tähden -tunnustuksella on tänä vuonna erityistä yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

– Kaikki palkinnon saajat vastaanottavat Walk of Fame -tähtensä lisäksi rahalahjoituksen, jonka he saavat ohjata AuttamisestaArkea.fi lahjoitusalustan kautta valitsemaansa hyväntekeväisyyskohteeseen kertoo Ville Mäkilä AuttamisestaArkea.fi -lahjoituspalvelun perustaja.

– Hyväntekeväisyys on tärkeä tukipilari suomalaiselle yhteiskunnalle, ja voittajat paljastavat hyväntekeväisyyskohteensa palkinnon vastaanottamisen yhteydessä, Uoti sanoo.

AuttamisestaArkea.fi on suomalaisten kansalaisjärjestöjen yhteisliittymä, jonka tavoitteena on tuottaa hyviä asioita yhteiskuntaan. Voittajien jakamat rahalahjoitukset ovat peräisin Turun Tähden -tapahtuman lukuisilta yhteistyökumppaneilta.

– On hienoa, että olemme saaneet yhteistyökumppaneiltamme kymmenien tuhansien eurojen edestä lahjoituksia. Ilman AuttamisestaArkea.fi tiimin tukea tämän mittakaavan hyväntekeväisyys ei olisi mitenkään mahdollista toteuttaa, Uoti sanoo.

Turun sydän

Turun pormestari Minna Arve kuvailee Turun Tähden -tunnustusta perinteikkääksi sekä arvostetuksi palkinnoksi. Hän kertoo sen olevan hieno osoitus siitä, kuinka nuorkauppakamarit ovat luoneet kiinnostavia asioita kaupunkiin sekä ottavat kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

– Arvostan paljon sitä, että palkinnolla nostetaan esiin Turkua sekä kaikkien rakastamia ja kunnioittamia ihmisiä, hän sanoo.

Arve odottaa uudistetun Kauppatorin avaamista sekä esittelyä kansalle. Ahkerana torin käyttäjänä hän on erityisen innoissaan siitä, että uudelleen avaamisen myötä Turun kaupallinen keskusta puhkeaa jälleen kauan odotettuun kukkaan.

– Turussa Kauppatori on selkeä kaupungin sydän, ja on hienoa, että tori saadaan jälleen elämään. Näemme torilla aidon torikaupan lisäksi tapahtumia ja muuta elävää toimintaa. Paikalle aukeaa kahviloita sekä ravintoloita, joissa voi viihtyä, ja uudet paviljonkirakennukset ovat todella kauniita.

Arve toivoo kaikkien turkulaisten sekä ulkopaikkakuntalaisten matkustavan paikalle upeaa Kauppatoria ihailemaan.

– Siitä tulee ehdottomasti koko Suomen, ellei koko maailman hienoin tori, hän sanoo.

Torilla tavataan

Laulaja Robin Packalen on yksi konsertissa esiintyvistä tähdistä sekä yksi tämän vuoden Turun Tähden -ehdokkaat valinneen raadin jäsenistä. Hänkin odottaa tapahtumaa innolla, ja uskoo sen houkuttelevan paikalle tuhansia Kauppatorista sekä musiikista nauttimaan tulevia ihmisiä.

– Vedämme artistivieraiden kanssa hyvää musiikkia, ja lavalla nähdään aivan loistava bändi. Ohjelmassa on toki paljon muutakin kuin musiikkia, Robin sanoo.

Robin sai oman tähtensä Turun Walk of Famelle vuonna 2014. Kotikaupungissaan Turussa loistavasti viihtyvä artisti muistelee lämmöllä oman tunnustuksensa saamista.

– Kyseessä on tietenkin aivan äärettömän iso kunnia. Turussa on paljon lahjakkaita ihmisiä, joille tällainen kunniamaininta merkitsee paljon. Tähti tulee elämään minunkin jälkeeni, hän sanoo.

Robin kannustaa kaikkia tulemaan syyskuussa Kauppatorille nauttimaan musiikista, seuraamaan uusien Turun tähtien julkistusta – sekä tietenkin ihailemaan uutta Kauppatoria.

– Tori on ollut turkulaisille häilyvä käsite, ja viimein pääsemme tapaamaan torilla konsertin merkeissä. Tästä tulee iso konsertti, joka kannattaa ehdottomasti tulla tsekkaamaan. Ottakaa kaverit ja kaikki kynnelle kykenevät mukaan, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat