Robert Heleniuksen epävarmuus karisi, kun maailmanmestari Joshua takoi häntä kehässä – "En halunnut ensin mennä"

Ammattinyrkkeilijä Robert Helenius sai viikon sparrileiriltä Sheffieldistä todella paljon. Hän vaihtoi iskuja maailmanmestari Anthony Joshuan kanssa yhteensä 32 erän ajan.

Helenius vietti leirillä viikon, neljänä päivänä hän sparrasi MM-otteluun valmistautuvan Joshuan kanssa. Jokainen sparri kesti kahdeksan erää. Samalla suomalaisiskijän itseluottamus palasi.

– Meni erittäin hyvin ja olen tyytyväinen. Tuli kehuja Joshualta ja (valmentaja Rob) McCrackenilta. Jäi hyvä mieli ja itseluottamus parani. Voin sanoa, etten itse asiassa ollut ensin halukas menemään sinne, Helenius myöntää MTV Sportille.

– En ollut niin itsevarma, kun en ollut sparrannut pitkään aikaan ja sitten heti maailmanmestarin kanssa mennään. Olin vähän hermona, totta kai. Mutta päätin, että ihan sama mikä fiilis on, niin mennään, on pakko saada uusia kokemuksia. Pitää treenata parhaiden kanssa, että pystyisi olemaan itse joku päivä paras, Helenius sanoo.

Nyt voi sanoa, että epävarmuudesta huolimatta päätös lähteä oli oikea. Sali oli tuttu, sillä Helenius oli muutama vuosi sitten samassa paikassa sparrileirillä, tuolloin Joshua ei ollut paikalla. Hän vaikuttui britti-iskijästä, jolla on kolme MM-vyötä lanteillaan.

– Kyllä sen huomaa, että kaveri on maailmanmestari tällä hetkellä. Kova luu, viikonloppuna Suomeen palannut Helenius hymähtää.

– Lyönnit ovat vähän kuin tukilla tunkkaisi. Tukevat ja räjähtävät iskut, huomaa, että fysiikka on kunnossa, Helenius kertaa Joshuan lyöntejä.

– Yllättävän hyvin se meni, jos ajattelee, ettei ole tullut kunnon sparreja koko kesänä. Muutama kaveri on ollut täällä, on hiottu paritekniikkaa ja tällaista, mutta ei ole ollut kovempia sparreja. Teki kyllä erittäin hyvää sekä itseluottamukselle että tekniikalle.

Joshua ei ole rääväsuu, vaan antaa kehän otteiden puhua. Helenius sanoo, että 26-vuotias mestari on erittäin mukava kaveri.

–Kunnioitus on kohdillaan. Mitä hänen kanssaan yksityisesti juttelin, niin ei ole mitään ylimielisyyttä ja hänkin kehui minun nyrkkeilyäni. Vaihdettiin vähän sanoja ja totesimme molemmat, että kovat on jätkät, Helenius nauraa.

Lisää kestävyyttä

Sparrileirillä mennään luonnollisesti järjestäjän suunnitelmien mukaan, mutta Helenius sai silti paljon. Hän kertoo, että oman valmentajan Johan Lindströmin kanssa nyrkkeilystä on koitettu saada jäykkyyttä pois.

Heleniuksella on ollut uransa aikana isoja vammoja käsissä, muun muassa olkapäätä on leikattu, että hän on joutunut tekemään paljon voimatreeniä, että uudet vammat voidaan välttää.

Helenius muutti takaisin Suomeen loppuvuodesta 2013, tuolloin lopulta kaksivuotiseksi venyneestä ottelutauosta oli kulunut reilu puoli vuotta. Riitelyt Sauerlandin kanssa saivat ottelijan miettimään jatkoaan tarkasti.

Suomeen saavuttuaan hän panosti tiiminsä kanssa ennen kaikkea voimaan ja siihen, että kivut ja vaivat katoaisivat. Esimerkiksi uran tähän saakka ainoassa tappio-ottelussa Johann Duhaupas'ta vastaan hän tunsi jäykkyyttä ja nyrkkeilytuntuma oli kateissa.

33-vuotias Helenius myöntää nyt, että joissain otteluissa hänellä on ollut ongelmia jaksaa täyttä 12 erää.

– Ei sitä halunnut itse tiedostaa, mutta takaraivossa oli, kun meni otteluun, että toivottavasti tämä ei kestä 12 erää. Jouduin panostamaan niin paljon voimaharjoitteluun, että pääsin siihen tasoon, ettei enää mene paikat rikki.

Helenius on pystynyt siirtämään harjoittelussa painoa aerobiselle puolelle. Jatkossa tavoite on, että jokainen osa-alue on yhtä vahva: voima, kestävyys ja nyrkkeily. Hän koki Joshuan kanssa "tanssiessa", että liikkuvuus on parantunut.

– On menty aika paljonkin eteenpäin, pystyin hyvin olemaan niinkin monta erää maailmanmestarin kanssa ilman suurempia ongelmia, hän sanoo.

Helenius on otellut viimeksi kesäkuussa.

– Seuraavaa ottelua yritetään vääntää kovaa tahtia. Olen antanut sen homman managerilleni Markus Sundmanille. Voin itse keskittyä nyrkkeilemiseen, siinä olen parhaimmillani, Helenius linjaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja