Ritva Oksanen elämäkerrastaan: Hirveä prosessi

Näin syntyi Näyttelijätär 25:26

Vanhat haavat avautuivat, kun näyttelijä-laulaja Ritva Oksanen kertoi elämänsä vaiheista hänestä näytelmän ja elämäkerran kirjoittaneelle Outi Poppille. Kaksikko vieraili perjantaina Studio55.fi-lähetyksessä.

Millainen prosessi oli käydä elämänsä melko perusteellisesti uudelleen läpi?

– Ihan hirveä. Sillä tavalla tarkoitan, että mennä niitä kipeitä avioeroja ja muita läpi, mitä minun elämässäni on tapahtunut. Eihän tämä ole ollut yhtä tasaista, vaan tämä on ollut todella nousu- ja laskujohtoista. Niin mennä niitä uudestaan läpi, jotka minä olen jo heittänyt pois tuonne syvyyksiin ja ajatellut, että näihin minun ei tarvitse enää palata, Ritva Oksanen sanoi lähetyksessä.

Kirjasta päätettiin jättää ennen julkaisua kokonaisia lukuja pois.

– Sanoin, että ei tätä, ne pääsee tässä minun kimppuun kaikki nuo (lehdistö), että otetaas tämä luku kokonaan pois. Varmaan siitä materiaalista, mitä Outi kirjoitti ensinnäkin näytelmää varten, niin meni pois puolet, ja sitten se, mitä kirjoitettiin kirjaa varten, niin yksi kolmasosa siitä meni pois.

Vaikeudetkin kestäneestä periksiantamattomuudestaan Oksanen kiitteli uskoa ja lapsuuden oppeja.

– Minä olen sota-ajan lapsi, syntynyt 1939 eli keskelle sotaa. Isäni oli sotamies, niin kuin lauletaan. Äidit jäi yksin kotiin maataloihin huolehtimaan talosta ja miehet oli sodassa. Meistä on kasvanut sellainen selviytyjäsukupolvi, joka me toivottavasti voidaan siirtää tälle seuraavallekin sukupolvelle, Oksanen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat