Mainos

Rinne vastaa ruokakeskusteluun: Ei perustetta veropolitiikan muuttamiselle

Huomenta Suomen aamulähetyksessä vieraillut valtiovarainministeri Antti Rinne pitää ruuan hintojen laskua hyvänä asiana.

– Olemme kotimaassa negatiivisessa kierteessä ja tästä syystä ostovoiman parantuminen hintojen alenemisen myötä on hyvä asia.

– Luulen, että kilpailu on lisääntynyt. Lidl on pikkuhiljaa lisännyt kilpailutilannetta ja mun mielestä vahvistukoon vaan.

Hintakeskustelun yhteydessä on pohdittu, onko hintojen lasku peliliike, jolla kauppa viestittää valtiolle verotuksen laskemisesta.

Suomessa ruuan arvonlisävero on 14 %, kun yleinen alv-kanta on 24 %. Ruuan alv on lähes kolminkertainen verrattuna moniin EU-maihin.

– Tämmöinen yksittäinen toimenpide kuin ruuan hintojen lasku ei ole peruste veropolitiikan muuttamiselle, Rinne totesi.

– On tärkeää kuitenkin pohtia, mikä ruuan arvonlisäveron vaikutus tavallisen suomalaisen ostovoimaan on. Ehkä on järkevää miettiä, voisiko sitä alentaa. Toisaalta on olemassa selvityksiä, joiden mukaan ruuan alv-veron vaikutus ei olekaan nykyisessä muodossaan tuloeroja kaventava.

Rinne löytää kuitenkin yleisesti verotuksesta korjattavia asioita.

– Mun arvion mukaan kokonaisveroastetta ei ole mahdollista alentaa kovin äkkiä. Verotuksen sisällä voi tosin tehdä vielä oikeudenmukaisempaa politiikkaa, siirtää rikkaille verotusta ja antaa keski- ja pienituloisille ihmisille enemmän ostovoimaa.

Rinne kokee, että ruuan hinta-aleen ei tarvitse koitua kaupan työntekijöiden ongelmaksi.

– Tässä on kysymys siitä, miten kauppa haluaa kohdella henkilöstöään. Keskustelin Suomen Lähikaupan johtajan kanssa kuukausi sitten. Hän kertoi, että heillä on tarkoitus vakinaistaa kaikki ja luopua nollatuntisopimuksista. Tässäkin ajassa kykenee tekemään vastuullisia päätöksiä henkilöstön näkökulmasta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.