Rinne on kirjannut mustivihkoihinsa tarkkaan, mitä syksyllä tapahtui – muistelmat ehkä tulossa, "jos jaksaa ja viitsii"

SDP:n väistyvä puheenjohtaja kiistää olevansa haikea. "Olen varma, että Sannan johdolla jatkamme eespäin voittojen tiellä", Antti Rinne toteaa.

SDP:n puheenjohtajan paikalta väistyvän Antti Rinteen jatkosuunnitelmia arvuutellaan, mutta hän vakuuttaa olevansa tyytyväinen nykyiseen asemaansa eduskunnan varapuhemiehenä.

Kuntavaaleihin Rinne kertoo olevansa käytettävissä, kun kerran Mäntsälän demareista kysyttiin, mutta valtakunnan politiikassa jatkamisesta tämän kauden jälkeen hän ei ole vielä tehnyt päätöksiä.

– Minulla on vielä kolme vuotta jäljellä kansanedustajana ja eduskunnan varapuhemiehenä, jos valitaan, hän sanoi STT:lle SDP:n puoluekokouksessa tänään.

Muistelmat saattavat olla tulossa

Rinne joutui eroamaan hallituskumppani keskustan painostamana pääministerin tehtävästä viime joulukuussa. Hän jatkoi tähän asti puolueen puheenjohtajana, mutta on ollut vain vähän julkisuudessa joulukuun jälkeen.

Eroon johtaneista tapahtumista mies pysyy toistaiseksi julkisuudessa hiljaa, mutta muistelmat saattavat olla tulossa jonain päivänä.

– Olen aika tarkkaan kirjannut sen, mitä viime syksynä tapahtui.

Rinne kertoo, että hänellä on ollut tapana kirjoittaa mustaan vihkoon iltaisin, mitä hänen mielestään päivän aikana on tapahtunut.

– Ne on tallella ne vihot, ja minun täytyy katsoa sitten, että jaksaako, viitsiikö.

Loppu vallanhimoisille peleille

Rinne sanoi puolueväelle jäähyväispuheessa toivovansa, että vallanhimoiset pikkupelit haudataan SDP:ssä lopullisesti meneillään olevan puoluekokouksen myötä. Sunnuntaina Rinteen seuraajaksi kruunattava pääministeri Sanna Marin nauttii vankkaa suosiota niin kansan kuin puolueväen keskuudessa.

Rinne arvioi SDP:n voittaneen eduskuntavaalit, koska puolue laittoi ennen vaaleja syrjään henkilöristiriidat ja valtapelit. Hän johdatti puolueen voittoon 16 vuoden jälkeen.

– Meidän eduskuntavaalivoitto 2019 perustui yhdeltä osalta siihen, että ei olla keskenään kampitettu toisiamme vähään aikaan, hän sanoi puheen jälkeen.

Rinteelle sopii se, että edistyksellinen poliittinen liike kilvoittelee ja riiteleekin aina silloin tällöin linjoista ja suunnasta. Johtajilta saa ja pitää vaatia, hän painottaa.

– Mutta kulloinkin vastuussa olevien ihmisten kampittaminen – vaikka sen väittäisi tapahtuvan puolueen edun nimissä – ei ole minkäänlaiselle poliittiselle liikkeelle hyväksi saati kunniaksi, hän sanoi puheessaan, mutta ei täsmentänyt keihin viittasi.

Itsekin kampituksen kohteena

Rinne kertoo joutuneensa omien vehkeilyn kohteeksi jossain vaiheessa, muttei enää pitkään aikaan. Hän ei halunnut kommentoida, tapahtuiko kampitusta pääministerikauden aikana.Rinteen mielestä sen mukaan pitää mennä, mikä on tulos vaaleissa, ja niissä valittua johtajaa pitää tukea sen aikaa.

– Tai sitten voi tehdä kuten minä tein 2014 eli haastoin (istuvan) puheenjohtajan julkisesti linjasta.

Hän syrjäytti tuolloin vuodesta 2008 puoluetta johtaneen Jutta Urpilaisen. Sen on katsottu jakaneen puoluetta kahtia.

– Halusin, että SDP:n linja muuttuu, mutta se oli ainoa keino haastaa sitä linjaa, että asettui itse ehdolle.

Nyt Rinne sanoo olleensa etuoikeutettu saatuaan johtaa SDP:n kohti tulevaisuutta.– Enkä ole haikea, sillä olen varma, että Sannan johdolla jatkamme eespäin voittojen tiellä.Hän ei halua opastaa Marinia tulevaan tehtävään.

– Se on fiksu ihminen. Jos se tarvii neuvoja, se soittaa ja kysyy.

Lue myös:

    Uusimmat