Mainos

Antti Rinteen tiukka vuosi 2019: Kävi lähellä kuolemaa lomalla Espanjassa, nousi pääministeriksi ja ajautui dramaattiseen luottamuspulaan

4:45
Video: Oppositio vaatii pääministeriä eroamaan – näin Rinne selitti toimintaansa perjantaina

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) vuosi on ollut tapahtumarikas. Alkuvuodesta Rinne kävi lähellä kuolemaa maatessaan sairaalavuoteessa Espanjassa. Kesäkuussa edessä oli haaveiltu pääministerin paikka, joka on nyt joulukuun alussa vahvasti uhattuna.

Posti-sotkusta alkanut hallituskriisi ravistelee parhaillaan poliitikkoja ja ennen kaikkea juuri pääministeri Rinnettä.

Keskustan eduskuntaryhmä ilmoitti tänään, että puolue on sitoutunut hallituspohjaan, mutta Rinnettä kohtaan tunnetaan epäluottamusta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pääministeri saattaa olla vaihtumassa.

Pääministerin kaatuminen olisi dramaattinen loppunäytös Antti Rinteen tapahtumarikkaalle vuodelle 2019.

Herättäminen olisi voinut tappaa

SDP-pomo joutui lomamatkallaan Espanjassa Benalmádenassa keuhkokuumeen vuoksi sairaalaan ja nukutettiin vuodenvaihteessa.

Kuolema kävi lähellä. Syksyllä ilmestyneen Antti Rinne – koko tarina -elämänkertateoksen mukaan espanjalainen hoitohenkilökunta ei ottanut sepelvaltimotaudin mahdollisuutta riittävästi huomioon.

Nukutuksesta herättäminen keskeytettiin hoitohenkilökunnan päätöksestä kolme kertaa. Päätökset ovat hyviä, sillä herättäminen olisi kirjan mukaan saattanut tappaa Rinteen.

Suomessa Rinne jatkoi toipumista sairaalassa. Kirjan mukaan tuolloinen oppositiojohtaja olisi jopa halunnut osallistua vaalitentteihin pyörätuolissa.

Lopulta Rinne palasi eduskuntatyöhön maaliskuun alussa.

Himoitusta positiosta tuli totta

SDP voitti eduskuntavaalit 14. huhtikuuta 40 edustajanpaikalla. Rinne sai 12 110 henkilökohtaista ääntä.

Suurimman puolueen puheenjohtajana Rinne nimitettiin hallitustunnustelijaksi. Monen ennakkospekulaation vastaisesti hallitus saatiin kasaan varsin nopeasti ja yllättävällä kokoonpanolla – SDP:n hallituskumppaneiksi nousi vihreiden, RKP:n ja vasemmistoliiton ohella myös keskusta.

Poliitikon haave toteutui 6. kesäkuuta. Tuolloin 56-vuotias Antti Juhani Rinne nimitettiin Suomen pääministeriksi. 

Katso videolta, mitä Rinne lausui tiedotusvälineille tuoreena pääministerinä!

4:28

Vappusatanen nousi puheenaiheeksi

Hallitusohjelman tavoitteita on henkilöitetty monin tavoin juuri Rinteeseen.

Pääministeri on saanut puhua 75 prosentin työllisyystavoitteesta ja tulevaisuusinvestoinneista uudestaan ja uudestaan.

Kesän aikana tapetille nostettiin myös esimerkiksi Rinteen lupaama "vappusatanen".

Rinne oli jo vuonna 2018 luvannut vappuna SDP:n korottavan hallitukseen päästessään pienimpiin eläkkeisiin 100 euron nettokorotuksia useamman vuoden ohjelmalla.

Hallitusohjelmassa ensi vuodelle määritellyt korotukset olivat vain muutamia kymppejä, mistä oppositio repi ilon irti.

Posti-kohun siemenet kylvettiin kesällä

Tällä hetkellä Rinnettä pahanpäiväisesti ravisteleva Posti-kohu alkoi kulisseissa jo kesällä, kun Postin hallitus suunnitteli 700 pakettilajittelijan siirtoa heikomman työehtosopimuksen piiriin.

Omien sanojensa mukaan Rinne ilmoitti Postin silloiselle toimitusjohtajalle Heikki Maliselle kantansa asiaan jo keväällä ennen vaaleja – siirto ei kävisi.

Siirto toteutui syyskuussa ja aiheutti rajun riidan työmarkkinoille. Asia ratkaistiin lopulta, kun työnantajapuoli hyväksyi siirron perumisen. Rinnettä itseään syytettiin työtaistelun aikana liiallisesta taustalla hääräämisestä.

Puhuiko Rinne eduskunnalle totta?

Torstaina 28. marraskuuta Rinne sanoi täysistunnossa Postin hallituksen toimineen tietoisesti kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) ohjeistusta vastaan.

Postin hallitus kiisti rankat syytökset seuraavana aamuna. Paatero joutui eroamaan, Rinteen mukaan siksi, ettei tämä ollut vienyt Rinteen kantaa tarpeeksi selvästi eteenpäin.

Riviministerin ero ei kuitenkaan riittänyt oppositiolle. Välittömästi Paateron jätettyä ministerinpestin voimistuivat myös kokoomuksen ja perussuomalaisten äänet: myös Rinteen olisi lähdettävä.

Kaiken ytimessä on kysymys siitä, onko Rinne puhunut eduskunnalle totta sanoessaan, että Postin johto toimi tietoisesti Paateron ohjeistusta vastaan – Postin mukaanhan asia oli aivan päin vastoin.

Seuraava askel ratkennee huomenna tai ylihuomenna

Kuohunta jatkui politiikan kulisseissa viikonlopun ajan, ja myöhään sunnuntai-iltana 1. joulukuuta hallituspuolueiden johto kokoontui salaiseen kokoukseen käsittelemään Rinteen kohtaloa. 

Keskustan eduskuntaryhmästä putosi tänään maanantaina Rinteen kannalta dramaattinen uutispommi: luottamusta pääministeriin ei enää ole.

Rinteen kohtalo – virassa pysyminen tai siitä väistyminen – ratkennee parin seuraavan päivän aikana. Opposition välikysymys puskee päälle huomisen keskustelun ja keskiviikon äänestyksen muodossa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja