Mainos

Rikosseuraamusala suosii avointa vankilajärjestelmää

Rikosseuraamusalan strateginen tavoite on siirtyä kohti avoimempaa täytäntöönpanoa. Vankimäärä on vähentynyt viime vuosina tasaisesti ja avolaitoksissa rangaistuksen suorittaminen on lisääntynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että avolaitoksiin vapaampaan valvontaan siirtyy myös raskaimpiin rikoksiin syyllistyneitä vankeja.

Vankeuslaki ei suoraan sanele, milloin henkilö on siirrettävissä avolaitokseen. Vanki voidaan sijoittaa suoraan avolaitokseen, jos hänen tuomionsa on alle vuoden kestävä.

Pidemmin rangaistujen vankien edellytykset arvioidaan maan kolmen rikosseuraamusalueen arviointikeskuksissa. Vangeille laadittuja yksilöllisiä rangaistussuunnitelmia tarkastetaan säännöllisin väliajoin. Elinkautisvankien kohdalla vaarallisuusarviointi on säädetty erikseen lailla.

Rikosseuraamuslaitoksen ylijohtaja Tuula Asikainen sanoo, että kun kysymys on pidemmistä tuomioista, avolaitokseen siirtämisen nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että tuomiosta on suoritettu kaksi kolmasosaa.

- Sitä ei voi määritellä, että se olisi pelkästään rikoksen laadusta kiinni. Ennemminkin on kysymys siitä, minkälainen se ihminen muuten on, Asikainen sanoo.

Kaksoissurmaaja Terhi Tervashongan keväinen siirto avovankilaan koetteli monen oikeustajua. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan Tervashongan käyttäytymisessä vankilassa ei ole ollut moitittavaa. Tervashongan vuonna 2008 saama tuomio on edennyt loppuvaiheeseen, sillä hänen on määrä vapautua ensi keväänä.

Tervashonka kuitenkin rikkoi avovankilajärjestelmän sääntöjä ja jätti palaamatta avovankilaan työstään kaksi viikkoa sitten. Avolaitokseen siirrettäessä vangin myös oletetaan pysyvän siellä.

Avovankilajärjestelmä on muutoinkin ehdoton. Se edellyttää vangilta päihteettömyyttä ja sitoutumista sen valvontaan. Vangin tulee soveltua avolaitoksessa järjestettävään tai avolaitoksen järjestämään toimintaan ja noudatettava yleistä järjestystä.

Tutkimukset puhuvat rikosseuraamuslaitoksen strategian puolesta. Kokemusten ja tutkimusten mukaan rangaistusajan ja erityisesti vapautumisvaiheen huolellisella suunnittelulla ja vaiheittaisen vapautumisen toteuttamisella voidaan estää uusintarikoksia.

Luonnollisesti vangin pitäminen avolaitoksissa on edullisempaa kuin suljetussa laitoksessa. Vankilavuosi suljetussa laitoksessa maksaa noin 50 000 euroa. Tällä hetkellä avolaitosvankeja on ehdotonta rangaistusta suorittavista vangeista jo 37 prosenttia.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.