Rikospaikka tänään: Virolaiset hallinnoivat kovalla väkivallalla huumeena käytettävän lakan markkinoita Suomessa

Helsingin poliisin tutkinnassa on viime aikoina ollut useita virolaisten ammattirikollisten keskinäisiä väkivaltajuttuja. Illan Rikospaikka-ohjelman mukaan niiden taustalla ovat rakennusbisnekseen ja päihteenä käytettävän lakkakemikaalin markkinoihin liittyvät valtataistelut, joita leimaa yhä koveneva väkivalta ja järjestäytynyt toiminta.

– Aineen maahantuonti ja koko bisnes on tietyn virolaisen porukan hallinnassa, rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson sanoo ohjelman haastattelussa.

Teollisuuskemikaali GBL:n eli lakan käyttö huumeena on poliisin mukaan kasvanut voimakkaasti Suomessa. Litra ainetta maksaa noin 2000 euroa. Käyttöannos on vain yksi millilitra. Myyntivoitot ovat suuret.

– Se on rahakasta bisnestä ja mahdolliset sanktiot ovat pieniä. 

Lakan markkinoita hallinnoivaan virolaisten rikollisten porukkaan kuuluu poliisin mukaan parikymmentä henkilöä. Ne, jotka ovat halunneet tehdä aineella omaa bisnestä, ovat kohdanneet raakaa väkivaltaa.  

– Ihmisiä on viety metsään, pidetty vankina työhallissa, ammuttu jalkojen läpi, pahoinpidelty erittäin raa'asti ja niiltä on kiristetty rahaa. Vantaalla yritettiin tappaa henkilö, joka oli vetänyt pienen määrän välistä, Eriksson kertoo.

Lakka on päihtymystarkoituksessa käytettynä erittäin vaarallista ja voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

– Olen nähnyt käyttäjiä, jotka ovat ihan karmeassa kunnossa, Eriksson sanoo.

Kenneth Eriksson on eduskuntavaaleissa RKP:n ehdokkaana Helsingissä.

Rikospaikka keskiviikkoisin klo 22.35 MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat