Mainos

Rikosepäily Olkiluodon työmaalla: 500 sai liian vähän palkkaa

Olkiluoto 3 -ydinvoimalatyömaata Eurajoella eivät vaivaa pelkästään aikatauluongelmat, vaan myös useat rikosepäilyt.

Poliisin epäilyn mukaan jopa noin 500 työntekijää on saanut liian vähän palkkaa tai työehdot ovat muutoin käytännössä olleet suomalaisen lainsäädännön ja työehtosopimusten vastaisia.

Satakunnan poliisilla on yhteensä seitsemän juttukokonaisuutta esitutkinnassa, jossa se epäilee ulkomaalaisten, pääasiassa puolalaisten metalli-, rakennusalan- ja sähkötyöntekijöiden joutuneen rikoksien uhreiksi. Työntekijät ovat työskennelleet puolalaisissa yrityksissä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kujalan mukaan jutut ovat tulleet poliisin tutkintaan noin vuoden sisällä, kun Lounais-Suomen aluehallintoviranomaiset huomasivat tehdyissään tarkastuksissaan puutteita työntekijöiden oloissa. Jutuista neljä on tullut tutkintaan tämän syksyn aikana.

– Ilmoitusten mukaan kyse on ollut epäillystä työsyrjinnästä, kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä, työaikarikkomuksista ja työaikasuojelurikoksista. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että työntekijöille on maksettu työehtoehtosopimusten alittavaa palkkaa, ylitöitä on teetetty yli sallitun määrän ja ylitöistä ei ole maksettu asianmukaista korvausta, Kujala kertoo MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa maksetun alipalkan määrä on vaihdellut vähäisestä huomattavaan alipalkkaan.

– Pienimmillään palkkaus on ollut yli puolta pienempi kuin työehtosopimuksen alin palkka, Kujala toteaa.

Asianomistajien, eli rikoksien uhrien määrä vaihtelee yhtiön mukaan kymmenestä henkilöstä yli 200 henkilöön. Kujalan mukaan heitä on tämän hetkisen tiedon mukaan yhteensä noin 500, mutta lukumäärä tarkentuu tutkinnan aikana.

Rikoksista epäillään yhtiöiden vastuuhenkilöitä sekä niitä henkilöitä, joiden toimenkuvaan palkoista ja muista työehdoista päättäminen on kuulunut. Heitä ei ole vielä kuulusteltu.

– Epäiltyjen määrä tarkentuu näin ollen tutkinnan aikana, Kujala toteaa.

Esitutkintaan hankaluuksia

Kujalan mukaan osa rikoksista epäillyistä yhtiöistä, kuten myös rikoksien uhreiksi joutuneista työntekijöistä on poistunut Olkiluodon työmaalta takaisin Puolaan.

Tämä aiheuttaa esitutkinnalle vaikeuksia, sillä juttujen tutkinta ja niiden eteenpäin saattaminen riippuu siitä, saako poliisi oikeusapua Puolasta ja millä aikataululla. Lisäksi materiaalin kerääminen ja sen selvittäminen tuottaa poliisille runsaasti töitä.

Poliisi ei osaa arvioida, koska se saa esitutkinnan valmiiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.