Mainos

Rikoksentekijöiden luovutukseen uudet säännöt

Oikeusministeriön uudet luovutussäädökset selkeyttävät tuomioistuimen oikeutta antaa vangitsemispäätös.


Oikeusministeriö aikoo uudistaa säädöksiä, jotka koskevat rikoksentekijöiden luovuttamista Suomeen vieraasta maasta. Uuden säännöksen mukaan suomalainen tuomioistuin voisi antaa vangitsemispäätöksen sellaisten syytteiden perusteella, jotka eivät sisältyneet luovutuspäätökseen.

Vangitsemipäätös pantaisiin kuitenkin täytäntöön vasta vieraan valtion luvalla. Tarkistamistarve aiheutui korkeimman oikeuden (KKO) kumottua vangitsemispäätöksen, joka koski huumerikoksista ja mafian jäsenyydestä epäiltyä virolaismiestä. Mies oli luovutettu Suomeen henkirikossyytteiden perusteella.

-Korkein oikeus tulkitsi asian ihan oikein. Hehän totesivat, ettei vangitsemispäätöstä saa panna täytäntöön, kertoo oikeusministeriön lainsäädäntöjohtaja Jan Törnqvist.

Rikosten luovuttamisesta on sovittu Euroopan neuvoston luovutussopimuksessa. Sen mukaan luovutettua rikollista ei saa syyttää, tuomita tai vangita ennen luovuttamista tehtyjen rikosten perusteella, jos ne eivät sisälly vieraan valtion luovuttamispäätökseen. Syyte lisärikoksista voidaan nostaa vain vieraan valtion suostumuksella, joka oikeusministeriön mukaan kuitenkin edellyttää uutta vangitsemismääräystä.

-Nyt annetaan lakiin säädös, että tuomioistuin voi antaa vangitsemispäätöksiä, mutta niitä ei saa laittaa täytäntöön ennen kuin vieraalta valtiolta on saatu lupa syyttää kyseisestä rikoksesta, Törnqvist sanoo.

Asiaa koskeva hallituksen esitys on määrä antaa eduskunnalle helmikuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.