Riisipuurosta yllättävä terveyspommi – näin se onnistuu

Päivitä jouluinen riisipuuro uuteen uskoon.

Riisipuuro kuuluu jouluperinteisiin samalla tavalla kuin joulukuusikin. Perinteitä voi kuitenkin halutessaan päivittää: riisipuuro taipuu täysin uudenlaiseksi vaikkapa intialaisten mausteiden avulla tai siitä voi loihtia leivonnaisia.

Perinteinen riisipuuro keitetään riisin, maidon, veden ja voin voimin. Jos tämä yhdistelmä maistuu jo aikansa eläneeltä, mikset kokeilisi ihan uudenlaisia mausteita?

– Riisipuuron voi maustaa intialaiseen tyyliin kardemummalla ja sahramilla, tai rouhituilla pistaasipähkinöillä ja rusinoilla. Puuron voi nauttia joko gheen eli kirkastetun voin tai kookosöljyn kera, neuvoo ravitsemusasiantuntija Hanna Skyttä.

– Puuron voi myös keittää vaikkapa kookosmaitoon, ja joukkoon voi lisätä kookoshiutaleita, eksoottisia mangoviipaleita tai kotimaisia marjoja.

Uuteen uskoon maustettu riisipuuro toimii myös yllättävänä terveyspommina, sillä mausteilla on lukuisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Esimerkiksi kardemumma poistaa kehon limaisuutta, jota monet maitotuotteet aiheuttavat. Kookosöljy puolestaan vauhdittaa aineenvaihduntaa ja pitää immuniteetin kunnossa.

Jos riisipuurosta haluaa luopua kokonaan, sen tilalle voi valmistaa maukkaita pannareita tai herkullisen smoothien. Kokeile herkullisia reseptejä:

Riisi-viikuna-tartaletit

(2 annosta)

120 g keitettyä puuroriisiä
4 kuivattua viikunaa silputtuna
1 dl riisimaitoa
1 iso luomukananmuna
1 tl perunatärkkelysjauhoja
1 rkl luomuhunajaa
¼ tl luomukardemummaa
½ tl luomukanelia
2 tuoretta viikunaa

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja voitele kookosöljyllä kaksi 12 cm tartalettivuokaa. Vatkaa kevyesti munat ja riisimaito pienessä kulhossa. Lisää perunatärkkelys, hunaja ja mausteet. Levitä keitetty riisi tasaisesti vuokiin. Pese viikunat hyvin ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Asettele viikunaviipaleet riisin päälle ja kaada päällimmäiseksi muna-riisimaitoseos. Paista tartaletteja 15–20 minuuttia ja tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Riisi-banaanipannarit

5 dl keitettyä puuroriisiä
4 munaa
2 banaania
2 rkl riisi- tai perunajauhoja
3–5 dl mantelimaitoa, kookosmaitoa, maitoa tai vettä
Ripaus suolaa
Steviaa tai erytritolia
Maun mukaan vaniljajauhetta, kanelia tai kardemummaa
Paistamiseen: neitsytkookosöljyä

*Vinkki: Sekaan voi pilkkoa jouluisia kuivahedelmiä, kuten luumuja, viikunoita tai taateleita tai näistä tehtyä sosetta

Laita kaikki pannukakkutaikinan ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Voit sekoittaa taikinan myös sauvasekoittimella. Taikina on hieman paksumpaa kuin tavallinen pannaritaikina. Kuumenna pieni määrä kookosöljyä pannulla ja lusikoi taikinaa pannulle pannukakuiksi. Alenna hieman lämpöä ja paista kummaltakin puolelta noin 2–4 minuuttia. Vältä ylikypsentämistä, sillä pannukakuista tulee muuten kuivia. Nauti haluamiesi lisukkeiden kanssa.

Rice Paradise -smoothie

(1 annos)

2 dl (120 g) keitettyä puuroriisiä
2 rkl maustamatonta luomujogurttia
1 dl mantelimaitoa tai maitoa
1 banaani TAI muutama luomuluumu, -taateli ja -viikuna TAI 2 rkl manteli- tai maapähkinävoita
2–4 rkl (12–24 g) proteiinijauhetta
Vettä, kookosvettä, koivunmahlaa, mantelimaitoa tai kookosmaitoa
Kanelia, kardemummaa, vaniljaa makusi mukaan
(Steviaa makeutukseen)
(Jäätä)

Pane ainekset tehosekoittimeen ja lisää nestettä sen verran, että saat haluamasi paksuisen juoman. Jos haluat juomaan lisää makeutta, sekoita joukkoon steviaa tai muuta makeuttajaa.

Reseptit: Hanna Skyttä

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat