Rengasruletti menee uusiksi – ensi syksynä monella autoilijalla voi olla sormi suussa

Näin vaihdat renkaat autoosi 6:20
Näin vaihdat renkaat autoosi.

Talvirenkaat laitetaan alle ensi syksystä alkaen keliennusteen, ei kalenterin mukaan.

Uuden tieliikennelain myötä talvirengaspakko muuttuu vuonna 2020 keliperusteiseksi. Rengasalalla kuitenkin pelätään, että muutoksen myötä liikenneturvallisuus voi heikentyä. Tämän välttämiseksi alalla peräänkuulutetaan laajaa valistusta, valvontaa ja seurantaa.

Toistaiseksi noudatetaan ajoneuvojen käyttöasetuksen mukaista kalenteriin sidottua talvirengaspakkoa joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää 1. marraskuuta alkaen tai aiemminkin, jos keli sitä edellyttää. Kitkarenkaiden käytölle ei ole rajoituksia, joten ne voi laittaa huoletta alle jo ennen rengasliikkeiden ruuhkaisinta sesonkia.

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta kehottaa autoilijoita kiinnittämään huomiota sekä ajonopeuteen että rengastukseen syksyn muuttuvissa olosuhteissa.

– Uudessa tieliikennelaissa korostetaan kuljettajan omaa vastuuta myös rengasasioissa, Ihalainen toteaa Autonrengasliiton viime syksynä laatimassa tiedotteessa.

– Vuonna 2020 voimaan tulevan lain mukaan talvirenkaita on käytettävä marras–maaliskuussa, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Tunne renkaasi ja olosuhteet

Rengasalan teknisen foorumin puheenjohtaja Juha Mustakangas näkee talvirengaspakon uudistamisessa sekä uhkakuvia että mahdollisuuksia.

– Suurin osa autoilijoista toimii varmasti vastuullisesti jatkossakin, mutta kesärenkailla talvella ajavien riskikuljettajien määrä saattaa kasvaa. Toisaalta autoilijat saattavat tiedostaa tieolosuhteet ja renkaidensa suorituskyvyn entistä paremmin, ja ajaa niiden mukaisesti.

Mustakankaan mukaan talvikeli on määritelty tieliikennelain perusteluissa, mutta siitä on myös tiedotettava selkeästi lain täytäntöönpanon yhteydessä.

Talvikelillä tarkoitetaan ”tieolosuhteita, joissa alueen tieverkolla, myös pienemmät tiet huomioon ottaen, olisi tarve käyttää talvirenkaita olemassa olevan tai mahdollisen liukkauden vuoksi”.

Tuttu malli Ruotsissa

Keliperusteinen talvirengaspakko on ollut Ruotsissa voimassa jo 2000-luvun alusta lähtien. Siellä talvirenkaita on käytettävä joulu–maaliskuun aikana talvikelin vallitessa. Nastarenkaiden käyttö sallitaan lokakuun ensimmäisestä päivästä huhtikuun puoliväliin sekä muunakin aikana, jos keli sitä edellyttää.

Eri rengastyyppien yleisyyttä seurataan Ruotsissa vuosittain sekä liikennevirasto Trafikverketin että rengasalan toimijoiden yhteistyönä.

Tehtyjen seurantatutkimusten mukaan länsinaapurissamme autoilijat noudattavat keliin sidottua talvirengaspakkoa suorastaan esimerkillisesti, sillä viime vuosina talvirenkaiden osuus on ollut talvikuukausina yli 99 prosenttia, mutta maan keski- ja pohjoisosissa jopa 100 prosenttia.

Alkuvuonna 2018 kitkarenkaiden osuus talvirenkaista oli Ruotsissa 39 prosenttia. Kitkarenkaista peräti 22 prosenttia oli Keski-Euroopan talvioloihin tarkoitettuja.

Lähde: Autonrengasliitto

Uutisoimme Autonrengasliiton tiedotteesta ensimmäisen kerran marraskuussa 2018.

Lue myös:

    Uusimmat