Remonttikustannukset

kysymys: Heippa Sakke!
Olemme harkitsemassa kerrostaloasunnon ostoa. Mieluiten haluaisimme remontoida suurimman osan itse ja teettää vain erikoistyöt ammattilaisilla. Mutta miten paljon remonttiin kannattaa varata rahaa (lainarahaa)? Mistä saisi tietoa kuinka paljon rahaa uppoaa esim asuinhuoneiden remonttiin mk/lattianeliö: seinät maalaten ja lattiaan parketti. Entäpä keittiö ja kylppäri? Onko jossakin joku näppärä tietokoneohjelma, jolla sen voisi laskea ja mieluiten ilmaiseksi!

Kiitoksia kysymyksestä! Tuo on aivan hyvä ajatus. Jos joitakin osuuksia voi tehdä itse, voi säästää oikeissa paikoissa.

Rahaa remonttiin menee juuri niin paljon kuin itse päättää. Kokonaiskustannus määräytyy tavoiteltavan varuste- ja laatutason mukaan. Neliöiden mukaan ei suoraa vastausta ole, riippuu täysin siitä mitä lattioihin ja seiniin laitetaan. Jos oikein karkeasti laskee voi maaleille varata noin 1000mk/huone, muovimatolle noin 100mk/m2, laminaatille noin 150mk/m2, parketille 200-400mk/m2, tapetille 30-150mk/rulla (1 rulla = 1,5 - 2m seinäpituutta). Työkustannukselle voi antaa noille erittäin karkeasti suuntaa antavana 2-6000mk/huone. Työhinta riippuu huoneen koosta, huoneen muodosta, materiaalien työstövaikeudesta jne.

Keittiö on täysin tavoitetason mukainen. Hintahaarukka voi olla 10 000- 50 000mk, riippuen mitä haluaa tehdä. Tämä kannattaa käydä läpi yhdessä ammattitaitoisen keittiömyymälän kanssa. Suurin virhe on hankkia liian halpa eli väärällä tavalla alle tavoitetason suunniteltu. Jos kalusteet toimitetaan valmiiksi koottuina, voi asennusta harkita itse tehtävänä. Tällöin voi säästää noin 5-10000 mk. Tosin omista taidoista tulee olla täysin vakuuttunut ja omistaa kunnon työkalut. Sekä osata hankkia sähkö- ja putkimiehet oikeaan aikaan.

Kylppäri kokonaan uusittuna eli vesikalusteet ja laatoitus on varusteista riippuen 35 000-55 000mk, tai tästä eteenpäin, jos oikein hyvää haluaa. Tästä yleensä noin puolet on työtä, josta saa kotityön vähennyksenä osan verotuksessa takaisin. Työn hankintapaikan osalta kannattaa olla todella tarkka. Jos annettu kustannusarvio sisältäen pohjatyöt ja vesieristyksen on oleellisesti edellä mainitun alle, kannattaa olla varuillaan onko kaikki asiat ymmärretty oikein. Näitä töitä ei kannata tehdä itse ellei ole ammattiosaamista. Vanhojen pintojen purun ja jätekuljetuksen voi korkeintaan hoitaa itse. Näissä voi säästää pari tuhatta markkaa.

Valmiita hyviä tietokoneohjelmia ei ole remonttilaskentaa varten. Eräitä on olemassa, mutta niiden käyttökelpoisuus ja luotettavuus on varsin suuntaa antava.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja