Mainos

Remontti rivitalossa: sisäseinät puukuitulevystä

Sisäseinät verhoillaan huokoisella puukuitulevyllä. Sillä on parikin miellyttävää ominaisuutta - ensinnäkin se tuntuu mukavalta ulkoseinän sisäverhouksena, koska sen pintalämpötila on miellyttävän korkea. Toiseksi sen akustiset ominaisuudet ovat hyvät, sillä se pehmentää kovien pintojen aiheuttamaa kaikuisuutta. Vanhojen rintamamiestalojen peruskorjaukseen nämä ovat aivan verrattomia, sillä kuuluvathan ne samaan "tuoteperheeseen" kuin ulkoseinien eristeenä useimmiten käytetty, mainio kutterinpuru!

Levyn kokonaisleveys on 60 cm ja hyötyleveys 57 cm. Jokainen saa tietysti vapaasti suunnitella jaon mieleisekseen, mutta siistein lopputulos saadaan aikaan ehkäpä sillä, että aloitusnurkkaan tulevasta kappaleesta leikataan pois vain ylempi pontti, jolloin nurkkaan jää ainoastaan pieni puoliviiste. Kun sitten tullaan seinän toiseen nurkkaan, sinne leikataan sopiva pala ja aloitetaan seuraava seinä taas kokonaisella levyllä.

Katon ja seinän välistä saumaa voi kyllä yrittää tehdä puhtaaksi ilman listaa, mutta se on vaikeaa. Katto kiemurtelee usein. Tilanne olisi helpompi, jos katto tehtäisiin seinien jälkeen. Täällä näin ei ollut, joten sauma tullaan suosiolla peittämään aikanaan kapealla holkka- tai muulla sopivalla listalla.

Levyjen leikkaaminen on helppoa: mattoveitsi käy hyvin, mutta sen on syytä olla terävä! Leikkaaminen tulee tehdä aina pinnoitteen puolelta. Rasianreiät mitataan asianmukaisesti, merkitään huolellisesti ja sahataan rasiaterällä oikeille paikoilleen (pienet reiät voi tehdä tavallisella poranterälläkin).

Levyt ovat kevyitä ja niiden liikutteleminen vaivatonta, mutta kädet on syytä pitää puhtaina tai käyttää käsineitä. Ne kiinnitetään seinään esimerkiksi naittajalla. Tämän tarkoitus on oikeastaan pitää levyt paikallaan työn ajan, kunnes ne varsinaisesti seinään kiinnittävä silikoniliima on kuivunut. Liimana voi käyttää muutakin kuin silikoniliimaa; pääasia että se on tahnamaista - ei juoksevaa. Muina työkaluina tarvitaan mittanauha ja kynä, suorakulma, pitkä vatupassi ja pitkä linjari.

Jos alla on tapettia, sen on oltava lujasti seinässä kiinni. Muussa tapauksessa se on poistettava ja liimattava levyt suoraan seinään. Betoniseinissä pienet kuhmut tai kuopat eivät haittaa, jos seinä on muuten suora.

Näitä monelle vanhastaan tuttuja, hankasalmelaisen Halltex Oyn valmistamia levyjä on nykyisin saatavissa lukuisissa kuoseissa, monen värisinä sekä kattoon että seiniin. Remonttikohteessa huoneet on sävytetty pääsääntöisesti vaaleiksi, mutta jokaisessa on käytetty yhdellä seinällä myös voimakkaampaa tehosteväriä elävöittämään huonetilaa.

(JKA 3.2.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.