Rekan ja polkupyöräilijän kiperä kohtaaminen tallentui Paavon kameraan – poliisilta selkeä ohje tilanteeseen

Polkupyörän ohittaminen maantiellä aiheutti vaaratilanteen – poliisi kertoo, miten pyörän ohitus pitäisi hoitaa oikeaoppisesti 0:37
Video: Rekan ja polkypörän kohtaaminen tallentui vastaantulijan kameraan.

Videolla näkyvä tilanne tapahtui Korpilahdentiellä Harjulan ja Puttolan välillä. Yhdistelmärekka ohitti tien reunassa ajaneen pyöräilijän ylittämällä sulkuviivan vastaantulevien kaistalle.

Vastaantulevasta autosta kuvattu video on herättänyt keskustelua Redditissä, jossa moni katsoi rekka-auton toimineen vaarallisesti tilanteessa. 

– Ohittakaa fillaroijat vain, jos sen voi tehdä turvallisesti, videon ladannut henkilö kirjoittaa.

Tilanteessa vastaan tulevassa autossa, apukuskin paikalla, istunut Paavo kertoo, että pyöräilijä ja rekka-auto tulivat vastaan loivassa ylämäessä. 

–  Tilanne tuli meillekin hieman yllättäen. Automme kuski oletti, että rekka ei tuossa risteyksessä, ohituskieltoalueella, lähtisi ohittamaan pyöräilijää. Jouduimme jarruttamaan ja väistämään pientareelle, Paavo kuvailee tilannetta. 

Tilanteesta selvittiin säikähdyksellä ja tapahtumaa todistaneen Paavon mukaan polkupyöräilijä, vastaan tuleva auto ja rekka-auto jatkoivat matkaansa.

Paavo kuitenkin toivoo, että jatkossa autoilijat kiinnittäisivät turvallisuuteen enemmän huomiota. 

– Tie oli todella kapea ja 80 km/h -nopeusrajoituksen alueella rekan hidastaminen alamäkeen olisi varmasti haastavaa. Kuitenkin, jos vauhtia olisi hidastanut jo aiemmin, niin ohitustilanne ei olisi syntynyt niin äkkiä. Mitä jos vastaan tulevan puolella pientareella olisi ollut joku tai pyörän sijaan vastaan olisikin tullut mopoauto? Paavo pohtii. 

Vastaavanlaisesta tilanteesta voi napsahtaa sakot

MTV Uutiset selvitti poliisilta, että millä tavalla vastaavassa tilanteessa olisi pitänyt toimia oikeaoppisesti. Poliisi ei ota kantaa yksittäistapauksiin, mutta kertoo säännöistä ja toimintaohjeistuksista yleisellä tasolla.

Videonkaltaista tilannetta komisario Tomi Koposelle kuvailtaessa ja kysyttäessä, että tulisiko vastaavanlaisesta toiminnasta sakot, poliisin vastaus on selkeä:

– Kyllähän siihen poliisi puuttuisi tämmöisen todetessaan, Koponen toteaa. 

Koponen vahvistaa, että liikennesäännöt pätevät kaikkia ohituksia tehdessä ja sulkuviivan kohdalla ohittaminen on kiellettyä. Oli kyseessä sitten pyöräilijä, toinen auto tai muu este, ohitus täytyy tehdä turvallisesti ja liikennesääntöjen sallimissa raameissa.

Miten pyöräilijä ohitetaan oikeaoppisesti? 

Poliisin mukaan pyöräilijälle tai muulle ohitettavalle tulisi antaa tiellä tilaa. Tilaa antaessa ei kuitenkaan voi rikkoa liikennesääntöjä.  

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ohitetaan riittävän etäältä, jotta ohitettavan turvallisuus ei vaarannu. Mikäli ohitusta ei ole kohtaamistilanteessa mahdollista tehdä turvallisesti, niin siinä tapauksessa täytyy jäädä odottamaan turvallista ohituspaikkaa, Koponen selventää.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että ajonopeutta täytyy tarvittaessa hiljentää. 

– Kiinteä viivaa ei saa ylittää. Vauhtia täytyy sovittaa hiukan ennakoiden ja jättää sopiva etäisyys edellä hitaammin kulkevaan. Turvallisen ja sallitun paikan kohdalla, jossa on tilaa riittävästi, voi ohittaa, Koponen alleviivaa.

Ei ole olemassa yksiselitteistä sääntöä sille, että kuinka paljon ohitettavalle täytyy antaa tilaa. Ohittajan täytyy arvioida etäisyyden määrä tilannekohtaisesti.

– Ohittajan tulee ottaa huomioon myös vastaantuleva liikenne, näkymäesteet, kaistamaalaukset ja muut tilanteet tien päällä, Koponen lisää. 

Yllä olevalta videolta näet, kuinka rekka-auto ohittaa tien reunassa ajaneen pyöräilijän ylittämällä sulkuviivan vastaan tulevien kaistalle.

Lue myös:

    Uusimmat