Reidar Palmgren koki järisyttävän hetken ja ehti miettiä jo vakavasti terroristiksi ryhtymistä – "Menin nuorena kaverina sen verran sekaisin"

Kirjailija ja näyttelijä Reidar Palmgren suojelee luontoa Pentti Linkolan jalanjäljissä 6:08
Näin Reidar Palmgren kertoo suhteestaan Pentti Linkolaan. Katso koko haastattelu videolta!

Pentti Linkolan jalanjäljillä kulkevasta Reidar Palmgenista, 53, meinasi tulla öljy-yhtiöitä räjäyttelevä terroristi, mutta lopulta hän päätyi vain rauhanomaisesti suojelemaan luontoa.

– Lapsuuden unelma-ammattini oli tulla Korkeasaaren intendentiksi tai eläinmuseon johtajaksi. Olen kaupunkilaispoika, mutta olen rakastanut luontoa ihan pienestä pitäen.

Näin kuvaili suhdettaan luontoon Luonnonperintösäätiön jäsen, kirjailija ja näyttelijä Reidar Palmgren eilen Viiden jälkeen -ohjelmassa. Palmgrenin suurin inspiraation lähde luonnonsuojelupolulla on ollut kuuluisa ympäristöfilosofi Pentti Linkola, joka kuoli huhtikuun alussa 87 vuoden iässä.

Edesmennyt Linkola perusti aikoinaan luonnonperintösäätiön, ja nyt säätiö kerää varoja Linkolan muistometsää varten.

– Muistometsäkeräys on käynnistynyt hyvin. Metsä on Suomessa kallista ja Pentille halutaan arvoisensa metsä, joten rahaa varmaan kerätään tovi. Mukaan mahtuu vielä, sanoi Palmgren.

Öljyterroristin ura harkinnassa

Kun Palmgren nuorena miehenä luki Linkolan kirjoittaman Johdatus 1990-luvun ajatteluun -teoksen, hän meni sekaisin.

– Se herätti vahvan luonnonsuojeluhengen minussa ja oli aika järkyttävä kokemus. Menin nuorena kaverina sen verran sekaisin, että mietin vakavissani hetken lopettavani teatterikorkeakoulun ja ryhtyväni terroristiksi, räjäyttelemään öljy-yhtiöitä tai tehtaita. En onneksi sitä tehnyt, mutta siitä syttyi aktiivisempi luontoharrastus.

Myöhemmin Palmgren tapasi Linkolan kasvotusten ja oli paljon tekemisissä tämän kanssa.

Hän kertoo miettivänsä joka päivä Linkolan ihmiskunnalle osoittaman ristiriidan siitä, miten ihminen samaan aikaan rakastaa luontoa, mutta tuhoaa sitä eikä pysty lopettamaan tuhoamista.

– Väitän, että kukaan, joka Pentin teoksia lukee ajatuksella, ei voi kiistää, etteikö hän olisi oikeassa.

Lue myös:

    Uusimmat