Pentti Linkolan entinen kumppani Anneli Jussila kertoo viimeisistä hetkistä: "Hän kuoli rauhallisesti kotonaan"

Pekka Turtiainen oli Linkolan hyvä ystävä ja apumies vuosien ajan – näin hän muistelee ystäväänsä 7:28
Näin hyvä ystävä ja apumies Pekka Turtiainen muisteli edesmennyttä Linkolaa MTV Uutiset Livessä.

Luonnonsuojelija Pentti Linkola, 87, on kuollut. Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja ja Linkolan entinen kumppani Anneli Jussila kuuli reilu tunti sitten suru-uutisen, joka tuli yllätyksenä.

– Vaikka hän oli fyysisesti uupunut ja huonokuntoinen ja liikkuminen oli vaikeaa, henkisesti Pentti oli edelleen hyvin skarppi. Puhuimme puhelimessa viimeksi pari päivää sitten, Jussila sanoi.

Luonnonperintösäätiöllä oli myös ollut vähän aikaa sitten vuosikokous, johon Linkola oli osallistunut hyvin aktiivisesti puhelimen välityksellä.

Jussila kuvailee Linkolaa ainutlaatuisesti ihmiseksi, joka vaikutti muutamankin sukupolven elämään merkittävästi ja pystyi tarjoamaan käytännönläheisiä ratkaisuja luonnonsuojeluun. Hänellä oli omia näkemyksiä elämän monimuotoisuuden häviämisestä ja lajien katoamisesta.

– Alussa Penttiä pidettiin hyvin ristiriitaisena hahmona ja vastustettiin paljon. Mutta myöhemmin, kun ilmastonmuutos on tullut todelliseksi, on ollut pakko myöntää, että hän oli oikeassa ja hänen ennustuksensa ovat toteutuneet, Jussila pohti.

Kuoli kotonaan

Jussila oli tuntenut Linkolan yli 30 vuotta. Heidän suhteensa alkoi 1980-luvun loppupuolella ja kesti vuosia.

He pitivät erosta huolimatta edelleen tiiviisti yhteyttä ja näkivät säännöllisin väliajoin. Viimeksi Jussila ja Linkola tapasivat kasvotusten juuri ennen koronarajoitusten astumista voimaan. Sen jälkeen Linkola ei enää uskaltanut nähdä ikänsä ja perussairaustensa vuoksi.

– Pentti kuoli rauhallisesti kotonaan nukkuessa. Olen kuullut, että diabeteksen vuoksi hänen luonaan käynyt hoitaja löysi hänet tänä aamuna, Jussila kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat