Refluksitaudin hoito: Näistä elämäntapamuutoksista on apua

Painon tarkkailu, tiettyjen ruokien välttäminen ja lääkitys auttavat refluksitaudin sairastajaa.

Relfuksitaudin hoito määräytyy taudin vaikeusasteen mukaan, kertoo Turunmaan sairaalan sisätautien ylilääkäri, Reijo Grönfors.

– Nykysuosituksen mukaan paras aloitushoito on protonipumppusalpaajahoito, siis haponeritystä hillitsevä lääkehoito, normaalihoitoannoksella, hän sanoo.

Aloitushoidon pituudeksi suositellaan 2–4 viikkoa. Ne potilaat, joilla tulokset ovat hyviä, voivat yrittää haponestolääkityksestä, ja 20–30 prosenttia potilaista pysyykin oireettomina jopa puolesta vuodesta vuoteen. Valtaosalla refluksitauti on kuitenkin krooninen, ja oireet palaavat.

Alkuhoito tiputetaan asteittain pienimpään oireet kurissa pitävään annokseen, joka ainakin lievässä taudissa voi olla myös tarvittaessa otettava.

– Omista potilaistani melko iso osa käyttää lääkehoitoa säännöllisesti, mutta kaksi tai kolme kertaa viikossa -annoksella. Vaikea-asteista ruokatorven tulehdusta sairastavat tarvitsevat jatkuvan säännöllisen lääkityksen tai leikkaushoidon, Grönfors sanoo.

Elämäntapamuutoksilla on rajallinen apu refluksioireisiin, mutta niitä kannattaa kokeilla.

Näistä elämäntapamuutoksista voi olla apua refluksitaudissa

– Painon tarkkailu

– Ruokavalion osalta refluksitautia voi helpottaa ravinnon rasvojen vähentäminen

– Kannattaa välttää LES:iin, siis ruokatorven alempaan sulkijalihakseen painetta aiheuttavia sekä limakalvoa ärsyttäviä ruokia. Tällaisia ovat esimerkiksi suklaa, piparminttu, sipuli, sitrushedelmät, väkevät alkoholijuomat, tomaatti ja kahvi.

– Taudista kärsivän tulisi nauttia mielellään pieniä aterioita ja useammin. Makuulle menoa on syytä välttää kolmen tunnin ajan aterioinnin jälkeen.

– Sängyn pääpuolen nostolla voi olla jonkin asteinen merkitys vaikeaa refluksitautia sairastavilla, joilla useammin esiintyy pitkäkestoista yöllistä refluksia. Lievää refluksitautia sairastavilla refluksia esiintyy pääasiassa aterian jälkeen pystyasennossa, joten heillä asentohoidosta ole apua.

– Tupakoinnin lopettaminen ei lievitä refluksitaudin oireita. Rasvaisen ruuan, suklaan ja määrättyjen alkoholijuomien, esimerkiksi valkoviinin, välttäminen voi jossain määrin lievittää refluksioireita, mutta ruokatorven tulehduksen hoidossa tällä ei ole merkitystä.

Studio55/Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja