Red Bullilta kuultiin poikkeuksellinen viesti tv-lähetyksessä – FIA-pomo: "Se oli itse asiassa jo mielessäni"

1:37
Radiokeskustelussa Red Bullin ja FIA:n välillä käytiin läpi mahdollisuuksia kisan jatkamiseksi.

Päätös Azerbaidzhanin F1-kisan viimeisten kolmen kierroksen ajamisesta uusintalähdön jälkeen tehtiin urheilullisin perustein, kommentoi Kansainvälisen autoliiton FIA:n kilpailujohtaja Michael Masi.

Bakun katuratakisa keskeytettiin punaisin lipuin, kun matkalla voittoon ollut Max Verstappen ajoi rengasrikon takia rajusti seinään keskellä pääsuoraa.

Romun korjaaminen olisi vienyt reippaasti aikaa, joten turva-auton ottaminen radalle olisi tarkoittanut samalla maaliviivan ylittämistä sopuisassa letkassa.

FIA päätyi kuitenkin keskeyttämään ajot, kunnes ajorata oli taas putsattu. Tämän jälkeen autot järjestäytyivät lähtöruudukkoon ja ottivat uusintalähdön, josta tuli melkoinen sprinttinäytelmä.

FIA:n kilpailujohtajan Michael Masin mukaan päätös oli ennen kaikkea urheilullinen.

– Emme olleet luottavaisia sen suhteen, että romun määrän takia siivous olisi onnistunut riittävässä ajassa, joten ajattelimme, että on urheilun etu keskeyttää ja sitten uudelleen käynnistää kisa niissä olosuhteissa, Masi kommentoi Crash.net-sivuston mukaan.

Lisäksi järjestäjillä oli vielä riittävästi aikaa tapahtuman viemiseksi loppuun päivänvalossa. Nykyisten sääntöjen mukaan kisatulos voidaan julistaa lopulliseksi, jos täydestä mitasta on ehditty ajaa 75 prosenttia.

– On tietysti mahdollista, ettei kisaa jatkettaisi, mutta käytettävissä olevan ajan ja sääntöjen puitteissa voimme käynnistää kisan uudelleen, eikä ollut mitään syytä olla tekemättä sitä, Masi perusteli.

Red Bullilta harvinainen radioviesti

Tv-lähetyksessä kuultiin radiokeskustelu, jossa kisaa johtaneen Red Bullin urheilujohtaja Jonathan Wheatley suositteli Masille punaisia lippuja, jotta kaikki pääsisivät vaihtamaan tuoreet renkaat varikolle. Red Bull ei ollut havainnut ennen Max Verstappenin rengasrikkoja mitään oireita renkaan hajoamisesta, joten ilmassa oli pelkoa vastaavan toistumisesta.

Ehdotus oli varsin kunniakas, sillä kisan ajaminen maaliin turva-auton takana olisi varmistanut Verstappenin keskeytyksestä huolimatta Red Bullille voiton Sergio Perezin noustua kärkipaikalle. Nyt Perez joutui uusintalähdössä Mercedeksen Lewis Hamiltonin tiukan hyökkäyksen kohteeksi, mutta onnistui lopulta pitämään voiton tämän ajauduttua pitkäksi heti ensimmäisessä mutkassa.

Masin mukaan tämä yhteydenotto ei kuitenkaan ratkaissut hänen päätöstään.

– Se oli itse asiassa jo mielessäni, Masi kommentoi.

– Me tietysti kommunikoimme tasapuolisesti kaikkien kanssa, ja kun ottaa huomioon jäljellä olleen kierrosmäärän ja sen, kuinka paljon romua oli varikkosuoralla, niin minun arvioni mukaan oli paras vaihtoehto keskeyttää kisa, siivota kaikki pois ja ajaa sitten kisa loppuun, hän jatkoi.

Keskustelun voi kuunnella kokonaisuudessaan jutun ylälaidan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja