Lewis Hamiltonin huitaisu ”taikanappiin” käynnisti Bakun fiaskon – tästä on kyse

Lewis Hamiltonilla oli jo toinen käsi voittopokaalilla, kun hän ohitti Azerbaidzhanin GP:tä johtaneen Sergio Perezin kisan lopun uusintastartissa. Sitten hänen kätensä osui ”taikanapille” ja kaikki oli sekunneissa pilalla.

Bakun tapahtumarikas kisaviikonloppu sai arvoisensa huipennuksen, kun Max Verstappenin keskeytyksen jälkeen kisa käynnistettiin vielä uusintastartilla kaksi kierrosta ennen maalia.

Red Bull -kuski Sergio Perez joutui ottamaan uusintalähtöön kovat renkaat, joten meksikolainen oli haavoittuvainen Hamiltonin hyökkäykselle. Kaikki näyttikin menevän hyvin siihen asti, kunnes Hamilton lukitsi ykkösmutkassa jarrut ja paineli suoraan ulos radalta.

Pian paljastui, että kaikki johtui ”taikanapista”, johon Hamilton oli osunut vahingossa taistelun tuoksinassa.

– Oliko minulla taika päällä? Hamilton kysyi lähes kuiskaten istuttuaan pitkään autossaan jättipettymyksen jälkeen.

– Jep, kamu. Sinä vain löit sen päälle, kisainsinööri Peter Bonnington pahoitteli.

– Miten niin voi käydä? Minähän painoin sen pois, Hamilton kummasteli.

– Kyllä, niin teit, mutta sitten tökkäsit sen taas päälle vaihtaessa vaihdetta ylöspäin, ”Bono” jatkoi.

Perezin liike aiheutti Hamiltonin virheen

”Taikanapille” löytyi pian myös käyttötarkoitus. Kyseessä on nappi, jolla pystytään muuttamaan jarrubalanssia. Tässä tapauksessa napilla otettiin takajarrut kokonaan pois käytöstä ennen turva-auton takaa tapahtuvaa uusintalähtöä.

F1-tekniikkaan erikoistunut toimittaja Craig Scarborough kaivoi arkistostaan kuvan, jossa on Nico Rosbergin Mercedeksen ohjaamoon kiinnitetty tarra. Siinä ohjeistetaan napin käyttöön.

Napin avulla jarrut saadaan lämmitettyä nopeasti turva-auton takana köröteltäessä. Tämä toiminto on vain otettava ajoissa pois päältä, kun kisa jatkuu.

Hamiltonin mukaan vahinko tapahtui, kun Sergio Perez lähti aggressiivisesti peittämään hänen ohitusyritystään.

– Kun ”Checo” liikkui vasemmalle, minäkin käänsin vasemmalle, ja silloin osuin kytkimeen, joka käytännössä otti takajarrut pois käytöstä. Vain etujarrut toimivat, joten painelin mutkan suoraksi, Hamilton tuskaili.

Lue myös:

    Uusimmat