Red Bull paljasti syyn, miksi Max Verstappen koki kohtalokkaan takaiskun – seurauksena dominoefekti ja lopulta kohukolari

3:18
Video: Lewis Hamilton palaa varikolta radalle, osuu yhteen Max Verstappenin kanssa

Red Bullin Max Verstappen osui yhteen Mercedeksen Lewis Hamiltonin kanssa Italian GP:n puolen välin nurkilla. Kilpailun alkuhetkillä Verstappen taisteli vielä tiukasti kärkipaikasta. Yksi kohtalokas virhe käynnisti alamäen.

Verstappen oli Italian GP:ssä toisena, kun hän saapui varikolle. Siellä Red Bull näytti kaikkea muuta kuin normaalilta.

Yleensä varikkopysähdyksillään hurmaava talli sössi ja Verstappenin pysähdys venyi yli 10 sekunnin mittaiseksi. Televisiokuviin välittyi hämmentäviä vaiheita, kun Red Bullin mekaanikot ihmettelivät paikalleen jäänyttä Verstappenia.

Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner paljasti jälkikäteen, mistä tapauksessa oli kyse.

– Pysähdyksen aikana tapahtui harvinainen inhimillinen virhe. Se oli peräisin uudesta säännöstä, jonka kanssa meillä on vielä opittavaa, Horner totesi Red Bullin verkkosivuilla julkaistussa läpikäynnissä.

Horner viittasi uudistuneeseen pykälään, jonka mukaan tallin antaman ”viimeisen merkin” ja vihreän valon välillä pitää olla vähintään kahden kymmenyksen rako. Kansainvälinen autoliitto FIA uudisti myös renkaiden kiinnitykseen liittyvää ilmoitusmallia aiemmasta. Monzassa yksi Red Bullin mekaanikoista antoi ilmoitusmerkin liian aikaisin, mikä johti järjestelmän jämähtämiseen ja varikkopysähdyksen venymiseen.

Tästä seurasi dominoefekti, kun myös Mercedes mokasi Lewis Hamiltonin pysähdyksen kohdalla.

– Mercedes pahensi tilannetta, kun he töpeksivät omalla pysähdyksellään. Sen myötä molemmat kuljettajat olivat nokikkain ulostulon yhteydessä, Horner kertasi.

Hamilton palasi varikolta radalle samaan aikaan, kun McLarenin Lando Norris ja Red Bullin Verstappen olivat lähestymässä Monzan radan ykkösmutkaa.

Verstappen ja Hamilton menivät shikaaniin rintarinnan. Kun kumpikaan ei antanut tilaa, Verstappenin auto kiipesi Hamiltonin auton päälle.

– Se oli kiusallinen osuma. Onneksi molemmat kuskit olivat kunnossa, Horner sanoi kolarista.

Kilpailun tuomaristo näki Verstappenin suurempana syyllisenä osuman syntyyn. Hollantilaiselle lätkäistiin kolmen lähtöruudun rangaistus ensi viikolla ajettavaa Venäjän GP:hen.

– Molemmilla oli oma osuutensa tapahtuneeseen ja on vaikea nähdä, että toinen olisi ollut enemmän syyllinen kuin toinen, Horner totesi päätöksestä.

Red Bull kuitenkin hyväksyi Verstappenin saaman rangaistuksen, eikä se aio jättää virallista valitusta.

Verstappenin ja Hamiltonin kisa päättyi keskinäiseen kolariin. Italian GP:n voittoon ajoi McLarenin Daniel Ricciardo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja